Artikel_Beren en de Hooiberg_Max Ruiters_Delfin Executives
Beren & de Hooiberg
Door Max Ruiters
Gepubliceerd op 18 april 2023
Artikel_Beren en de Hooiberg_Max Ruiters_Delfin Executives
Beren & de Hooiberg
Door Max Ruiters
Gepubliceerd op 18 april 2023

Wat heb ik toch een heerlijk vak: recruiter. Organisaties en potentiële werknemers met elkaar in contact brengen is een pracht-job. Grappig maar tegelijk ook bijzonder zijn de hulpkreten van sommige organisaties. “Krapte, ‘ze’ zijn niet te vinden, ‘men’ wil niet, honkvast, onzeker, waar haal je ‘ze’ vandaan.”. Het antwoord is eigenlijk vrij simpel: de kunst van het verleiden. Waarom zou iemand een overstap maken naar jouw organisatie? Ben je (als organisatie) aantrekkelijk en flexibel? Wil je ‘meeveren’ of houd je vast aan het functieprofiel dat je jaren geleden in het handboek hebt gevonden? Tja, mijn vak is ook vaak confronteren. En ook dan: durf je de confrontatie met de recruiter aan? Als recruitmentspecialist zijn we gefocust op die éne match, het is onze corebusiness en je eigen organisatie ‘doet recruitment er vaak maar even bij’. En… oh ja… HR is iets anders dan recruitment. Recruitment is een vak gerelateerd aan HR.

“Als je één vacature hebt, waarom heb je dan 20 cv’s nodig?”

De juiste tools

Zo. Dat is dus de theorie en wetenswaardigheden waar we elke dag mee te maken krijgen. Dan blijft de vraag terecht over: hóe dan? Waarom lukt het ons wel de juiste kandidaat te vinden en lukt het de eigen organisatie vaak niet. Nog afgezien van een andere benadering van de markt (een wervingsfilm is geen bedrijfsfilm), zetten we én marketingtools in én hebben we in de afgelopen jaren een netwerk van kandidaten én opdrachtgevers opgebouwd om net díe ene kandidaat te vinden.

En verder… als je maar één vacature hebt, waarom heb je dan 20 cv’s nodig? Omdat we dat vroeger deden? Omdat je dan keus hebt? Nee dus. Je hoeft geen veelvoud kandidaten, je moet de juiste hebben. Laat dat nu juist mijn toegevoegde waarde als externe recruiter zijn.

Hallo?

Tot slot… ik ben benaderbaar. Echt waar. Iedereen, kandidaten & opdrachtgevers mogen mij bellen en mailen. Ja, daag… dat doen wij ook hoor ik velen denken. Maar tussen denken en doen is een grote afstand. Ik blijf het bijvoorbeeld nog steeds bijzonder vinden dat je als sollicitant ‘mag’ reageren of solliciteren via een ‘info’-mailadres. Lekker persoonlijk. Of nog mooier: wel eens de volgende tekst gelezen bij een advertentie “als u geen bericht van ons krijgt, wordt u niet uitgenodigd voor een gesprek”. Dat is nog eens een mooi visitekaartje, daar voel je je al welkom als je brief en cv in een onbekende info-mailbox belandt.

Kortom, weg die beren. Zoek niet die speld in de hooiberg maar traceer gericht die speld. Dat is recruitment, dat is mijn vak, dat is mijn passie. Genieten. Heerlijk, elke dag weer.

max ruiters

partner

Max Ruiters is sinds 2012 als partner verbonden aan Delfin Executives en gespecialiseerd in het vervullen van zowel structurele als interim-vacatures binnen de non-profitsector. Zijn expertise wordt verder ingezet bij ontwikkelingen, zelfevaluaties en vacatures bij Raden van Toezicht en Raden van Commissarissen.