Uitgelichteafbeelding_carriereadvies van_Ivan Maassen_Delfin Executives
Carriereadvies van… Ivan Maassen
Door Veerle Bex
Gepubliceerd op 8 juli 2021
Uitgelichteafbeelding_carriereadvies van_Ivan Maassen_Delfin Executives
Carriereadvies van… Ivan Maassen
Door Veerle Bex
Gepubliceerd op 8 juli 2021

Van de drukke Randstad naar het rustige Zuiden. De keuze die Ivan Maassen vorig jaar samen met zijn gezin maakte. ‘’Met twee kinderen van 1 en 3 jaar, maak je toch minder gebruik van de faciliteiten die een grote stad te bieden heeft en ben je meer op zoek naar ruimte en natuur.’’ Terugverhuizen naar de geboorteplaats van Ivan, namelijk Venlo, paste perfect in dat plaatje.

Dit zorgde ook in een zoektocht naar een nieuwe baan, die hij vond bij de Gemeente Venlo. Vanaf november 2020 is hij werkzaam als Cluster Controller Sociaal Domein. Hoe bevalt het om terug te zijn in het zuiden van het land?

“De echte impact moet nog komen.”

Afgelopen december is Ivan met zijn gezin naar Venlo verhuisd. ‘’Het bevalt heel erg goed, maar de verhuizing en verandering vond natuurlijk midden in een coronagolf plaats. Tot nu toe hebben we voornamelijk in huis geleefd. Dat bevalt goed, het is prettig, er is meer groen en tuin bij het huis dan gewend, zeker ook heel prettig voor de kinderen. Maar de echte impact van de verhuizing moet nog komen.’’

02.

Inmiddels alweer ruim een halfjaar werkzaam bij de Gemeente Venlo, ben je helemaal geaard?

” Ik werk binnen het team financiën bij de Gemeente Venlo en bij dit soort functies moet je altijd wel een volledige ronde meemaken om echt goed te kunnen aarden. Dan maak je namelijk alle facetten van het werkgebied mee zoals jaarrekeningen, begrotingen e.d. De facetten zijn niet anders dan bij de Rijksoverheid, maar de manier waarop deze gedaan/verwerkt worden is wel anders. De mensen leren kennen en aarden in de organisatie is wel al redelijk gelukt, ondanks dat dit ook moeilijker is met corona natuurlijk. “

03.

Je bent inderdaad midden in een coronagolf middels thuiswerken gestart bij de Gemeente Venlo. Hoe heb je het ervaren om op deze manier aan een nieuwe uitdaging te beginnen in een grotendeels nieuwe omgeving?

” Alles moet gepland worden. Dit werkt in principe prima, maar zorgt toch voor wat beperkingen. Zeker wanneer je bij de start van een leidinggevende functie op een rijdende trein stapt, iedereen weet wat hij/zij moet doen, maar snel zien waar ze mee bezig zijn gaat natuurlijk niet wanneer iedereen thuis zit. “

04.

De pandemie is nog niet volledig afgelopen en we zijn natuurlijk (nog) niet terug bij ’normaal’. Wat is de impact van Corona op de inhoudelijkheid van je werk? Tot welke nieuwe professionele inzichten zijn jullie gekomen in de lockdown?

” De impact van corona is zeker wel merkbaar in de dagelijkse werkzaamheden. Naast het feit dat je lastiger contact legt, maakt de gemeente natuurlijk extra coronakosten en die moeten goed verwerkt worden. Corona heeft ook voor goede inzichten gezorgd zoals het feit dat thuiswerken werkt en hierdoor een groter vertrouwen is ontstaan naar de medewerkers. Dit zorgt ervoor dat de medewerkers flexibeler zijn en een betere balans vinden tussen werk en privé. “

05.

Voor veel mensen misschien een grote stap om van de Randstad naar Venlo te verhuizen. Wat is de grootste verandering geweest?

” Qua faciliteiten is Venlo heel anders dan de Randstad. Op maandag een hapje eten of naar een museum is een stuk lastiger. Die grote stedelijke vibe heb je hier natuurlijk niet, maar daar waren wij ook niet meer naar op zoek. We woonden eerst in Den Haag en zijn vanuit daar al naar Delft verhuisd, dat is voor Randstad begrippen al heel provinciaals. Die overstap was misschien wel groter dan van Delft naar Venlo. Al kon je vanuit Delft wel heel snel in de stad zijn met de fiets of tram, dat is hier minder. “

”DE STAP IS KLEINER DAN JE VOORAF DENKT.”

– Ivan Maassen

06.

En qua werkvlak, zijn daar grote verschillen merkbaar tussen de Randstad en Limburg?

” In de Randstad zijn er meer carrièremogelijkheden binnen de overheidssector. Er zijn daar diverse overheidsinstanties gevestigd, in de regio Venlo is dit minder. Ook komen bij de Rijksoverheid bijvoorbeeld elk jaar tientallen hoogopgeleide starters binnen, die er een aantal jaren werken en dan doorstromen. Hierdoor is er meer een piramidevorm binnen de organisatie. Meer jong en minder ‘oud’ personeel. Bij de Gemeente Venlo is dat totaal anders, daar ben ik een van de jongere medewerkers. “

07.

Bij de Rijksoverheid heb je diverse ervaringen opgedaan, welke ervaring breng je mee naar Venlo, waar de gemeente haar voordeel mee doet?

” Door de ruime ervaring bij de Rijksoverheid heeft de Gemeente Venlo een inkijk bij een andere organisatie. Hoe processen daar benaderd worden en gerealiseerd, hoe ze daar een begroting maken en met financieel advies omgaan. Ik denk dat ze daar veel voordeel uit halen en het is altijd goed om van elkaar te leren. Daarnaast heb ik door het werk bij de Rijksbegroting en het Ministerie van Financiën inzicht gekregen in de diverse afdelingen en hoe deze met elkaar samenwerken en in verhouding staan tot elkaar. Dit zijn aspecten die bij de lokale overheid weer anders gaan en ik dus in mijn rol als Cluster Controller Sociaal Domein bij de gemeente leer. “

08.

Welke competenties bezit je die ervoor zorgen dat je dit snel eigen wordt?

” Ik geef mezelf niet graag een schouderklopje, maar ik denk dat ik snel leer. Bij de Gemeente Venlo geef ik al het financieel- en fiscaal advies, maar ik ben geen fiscalist. Doordat ik snel van begrip ben en informatie goed kan opslaan, kan ik me dit wel snel eigen maken. “

09.

In Delft was je ook politiek actief en lid van een commissie. Hoe voorkom je dat je politieke kleur doorklinkt in je rol als controller bij de Gemeente Venlo?

” Je moet adviseren op de inhoud, mijn politieke mening is voor thuis. Ik vind dat je daar zelf heel scherp in moet zijn. Een advies moet goed onderbouwd zijn, maar dat is ook als je niet politiek actief bent. Ik weet zelf heel goed waar de ambtenaar ophoudt en de politiek begint. We hebben financiële kaders en daarbinnen geef ik een gedegen advies. “

10.

Wil je nog iets meegeven aan mensen die denken aan verhuizen naar de grote stad of andersom?

” Als je twijfelt of je de stap moet nemen, gewoon doen! Bevalt het niet, verkoop je het huis weer en kun je bij wijze van spreken morgen weer terug. De stap is kleiner dan je vooraf denkt. “

afbeelding_veerle_bex_teamdelfin_blogVeerle

VEERLE BEX

CAMPAGNE MANAGER

Binnen Delfin is Veerle Bex verantwoordelijk voor de marketing. Elk project, elke vacature en elke opdrachtgever anders is. Dat vraag om een op maat gemaakte aanpak. Veerle regelt alle wervingscampagnes van start tot einde.