delfin executives_aidamodel
catchy vacaturetekst: aida model
Door Mark Simons
Gepubliceerd op 12 januari 2021
delfin executives_aidamodel
catchy vacaturetekst: aida model
Door Mark Simons
Gepubliceerd op 12 januari 2021

Eerst het fundament leggen met het AIDA model

Catchy Vacatureteksten, klinkt al aanstekelijk en dat is precies de bedoeling. Ik vertaal het in vacatureteksten die aanspreken, die aanzetten tot reageren, teksten die in staat zijn potentiële kandidaten te “vangen”. Wist je bijvoorbeeld dat 95% van ons gedrag is gebaseerd op onderbewuste processen. Dat betekent dat we het onderbewuste moeten triggeren.

Het is een van de onderdelen binnen recruitment, het schrijven van vacatureteksten. Een ondergewaardeerd element in het totale proces. Dat is jammer, want niet alleen kun je je als organisatie hiermee onderscheiden. Je kunt ook net die ene top-kandidaat over de streep trekken om te reageren.

Net als met zoveel andere zaken is een stevig fundament de basis van het succes.

Aangezien in onze visie recruitment gelijk staat aan marketing & sales, zal het u niet verbazen dat we voor het opzetten van een wervingsprofiel als fundament een marketing-model gebruiken.

Dit model heet AIDA en staat voor Attention – Interest – Desire – Action. Het zijn 4 stappen die je moet zetten om je doelgroep (juiste kandidaten voor de vacature) aan te zetten tot een actie.

Ik neem u stap voor stap mee in dit proces:

attention

U trekt de aandacht van uw doelgroep, het moet potentiële kandidaten nieuwsgierig maken. Dat begint al met een aansprekende functietitel waar de kandidaat zich in herkent. Gevolgd door een pakkende zin die triggert. De kandidaat is nieuwsgierig om verder te lezen.

interest

In deze fase wekt u de interesse op van de kandidaat. Bij het lezen van de vacature merkt de kandidaat direct dat de vacature relevant is en zal verder blijven lezen. Relevantie kan van alles zijn. Het varieert van: “het appelleert aan mijn kennis en kunde” tot “ik kan een stap voorwaarts zetten”.

desire

Er moet verlangen ontstaan. De interesse van de kandidaat wordt omgezet in een gevoel van “dit is wat ik wil, werken in een maatschappelijk relevante organisatie”, “hier wil ik een bijdrage aan leveren, het verbeteren van de economische structuur van de regio waar ik woon”, etc. Hij of zij zal dan nog maar 1 ding doen, overgaan tot actie.

action

Nu komen we op het moment van conversie. Dat is voor de ene kandidaat bellen voor meer informatie, een andere kandidaat zal direct solliciteren.

Bovenstaande is een theoretisch kader, uiteindelijk moet het model resulteren in een concreet wervingsprofiel. Daarover meer in het volgende artikel over “Catchy Vacatureteksten”

MARK SIMONS

MANAGING PARTNER

Binnen Delfin is Mark Simons met name betrokken bij het invullen van directie, management en toezichthoudende posities voor zowel profit als non-profit organisaties in Zuid-Nederland. Gespecialiseerd in Management functies in het algemeen en Senior Finance posities in het bijzonder.