Uitgelichteafbeelding_catchyvacatureteksten_KenJeKandidaat_DelfinExecutives
Catchy vacaturetekst: ken je kandidaat
Door Veerle Bex
Gepubliceerd op 13 juli 2021
Uitgelichteafbeelding_catchyvacatureteksten_KenJeKandidaat_DelfinExecutives
Catchy vacaturetekst: ken je kandidaat
Door Veerle Bex
Gepubliceerd op 13 juli 2021

Het schrijven van een wervingsprofiel wordt vaak gezien als een ´moetje´, een bijzaak van het wervingstraject. Echter, het wervingsprofiel is het startpunt in het kenbaar maken dat je op zoek bent naar een nieuwe medewerker. Dé kans om jouw ideale kandidaat zo goed mogelijk aan te spreken en nog belangrijker: de aandacht vast te houden.

DE IDEALE KANDIDAAT

Om een goede wervingstekst te schrijven zijn de antwoorden op een aantal vragen evident. Een van die vragen is: wie is jouw droomkandidaat? In een ideale situatie; wie wil je graag op die stoel hebben? Maak hier een persona van.

Een persona is een schets van het profiel dat je zoekt, ook wel je kandidaatsprofiel. Een persona is een uitgebreide beschrijving van je (fictieve) droomkandidaat. Iedere kandidaat is anders, daarom beschrijf je in de persona de belangrijkste kenmerken die je zoekt in een kandidaat, voeg je deze samen en zo ontstaat je kandidaatsprofiel.

Het profiel bevat persoonlijke kenmerken van je droomkandidaat, denk hierbij aan leeftijd, geslacht en gezinssituatie. En zakelijke informatie zoals functie, werkervaring, werkzaamheden etc.

Pas als je die vraag hebt beantwoord, heb je de basis voor een sterke vacaturetekst. De vertaalslag van de functie naar de juiste kandidaat begint namelijk met inlevingsvermogen. Hoe bereik je jouw ideale kandidaat? Wat spreekt hem/haar het meeste aan? Wat beweegt hem/haar om te solliciteren? En wat vindt hij/zij belangrijk in een baan?

LESS IS MORE

Het beantwoorden van de vraag ‘wie is de ideale kandidaat?’ verkleint de doelgroep voor een groot deel doordat sommige zich minder aangesproken voelen door je wervingstekst. Dit zorgt voor meer kwaliteit en minder kwantiteit in de doelgroep. Zo voorkom je dat je met hagel schiet en heel veel reacties krijgt die niet relevant zijn. Kies je doelgroep daarom zorgvuldig, pas de tone-of-voice en inhoud hierop aan en maak dan de vacature kenbaar!

afbeelding_veerle_bex_teamdelfin_blogVeerle

VEERLE BEX

CAMPAGNE MANAGER

Binnen Delfin is Veerle Bex verantwoordelijk voor de marketing. Elk project, elke vacature en elke opdrachtgever anders is. Dat vraag om een op maat gemaakte aanpak. Veerle regelt alle wervingscampagnes van start tot einde.