delfin_executives_catchyvacaturetekst_theorienaarpraktijk_blog
catchy vacaturetekst: van theorie naar praktijk
Door Veerle Bex
Gepubliceerd op 9 februari 2021
delfin_executives_catchyvacaturetekst_theorienaarpraktijk_blog
catchy vacaturetekst: van theorie naar praktijk
Door Veerle Bex
Gepubliceerd op 9 februari 2021

Hoe het AIDA-model toepassen in de praktijk?

Vorige maand heb ik je meegenomen in het theoretische kader van het AIDA model en je beloofd met een concreet voorbeeld te komen. In dit geval neem ik de functie van Business Controller bij The Sting Companies als voorbeeld.

Om je geheugen nog even op te frissen: AIDA staat voor Attention – Interest – Desire – Action. Het zijn 4 stappen die je moet zetten om je doelgroep (juiste kandidaten voor de vacature) aan te zetten tot een actie.

Ik neem je stap voor stap mee in dit proces:

attention

Een van de belangrijkste elementen in een wervingsprofiel is de functietitel. Dat is één van de eerste triggers voor een kandidaat. Bij The Sting Companies hebben we gekozen voor de titel Business Controller, terwijl deze intern een andere benaming heeft. We kiezen voor Business Controller omdat:

  1. Qua zoektermen via Google blijkt dat potentiële kandidaten op deze term zoeken
  2. De functietitel direct aangeeft dat we op zoek zijn naar een financial die vooral naar de toekomst wil kijken en dat is precies wat de functie inhoudt
  3. De vlag dekt de lading. Inhoudelijk is de functie een Business Control rol

Maar we zijn niet de enige organisatie die in Brabant op zoek zijn naar een Business Controller. Daarom voegen we er een triggerende zin aan toe:

Analytische financial die toe is aan een tweede stap en het gaaf vindt de business control functie binnen Finance verder vorm te geven!

De functie is een nieuwe rol binnen de organisatie, dus de uiteindelijke kandidaat kan zijn/haar eigen functie vorm en inhoud geven. En dat gegeven is wel een onderscheidend element ten opzichte van tal van andere vergelijkbare vacatures.

interest

We hebben als het goed is de aandacht getrokken van een potentiële kandidaat. De kans is groot dat hij of zij de vacature gaat lezen. Daarin benadrukken we nog een keer dat de functie nieuw is en dat de uiteindelijke kandidaat alle ruimte krijgt om de functie naar eigen inzicht vorm en inhoud te geven:

De afdeling Business Control is relatief nieuw binnen Finance van The Sting Companies. Je krijgt dan ook volop ruimte om deze rol naar eigen inzicht verder vorm en inhoud te geven. Hoe gaaf is dat! 

En laten we blijken dat er hele leuke en uitdagende opdrachten liggen te wachten: Denk daarbij aan het financieel onderbouwen van business cases (bijvoorbeeld het openen van een nieuwe winkel), cashflow-prognoses, (her)-financieringstrajecten, samenstellen van presentaties voor stakeholders, etc.

desire

Tijdens het lezen moet er verlangen gaan ontstaan. Verlangen dat uiteindelijk omgezet moet worden in actie. Door een aantal keren te benadrukken dat je volop ruimte krijgt om je eigen functie vorm en inhoud te geven activeren we het verlangen.

Bewust hebben we de kernwaarden van The Sting Companies toegevoegd aan het profiel: De organisatie met haar kernwaarde Fun, Striving for the Best en No Nonsense staat bekend om haar eigenzinnige koers. Dat blijkt al uit het feit dat ze tijdens deze uitdagende periode het aandurven een nieuwe functie te creëren.

action

Allemaal leuk en aardig, uiteindelijk moet wel iemand op de knop solliciteren drukken of telefonisch contact zoeken voor meer informatie. Daarom is het belangrijk dat er een contactpersoon wordt genoemd inclusief telefoonnummer. Geregeld zie ik nog vacatures waar geen enkele contactgegevens worden vermeld. Zou voor mij al een reden kunnen zijn om de laatste stap niet te zetten.

Want solliciteren is en blijft mensenwerk.

afbeelding_veerle_bex_teamdelfin_blogVeerle

VEERLE BEX

CAMPAGNE MANAGER

Binnen Delfin is Veerle Bex verantwoordelijk voor de marketing. Elk project, elke vacature en elke opdrachtgever anders is. Dat vraag om een op maat gemaakte aanpak. Veerle regelt alle wervingscampagnes van start tot einde.