uitgelichteafbeelding_catchyvacatureteksten_schrijfzoalsjespreekt
Catchy vacaturetekst: schrijf zoals je spreekt
Door Veerle Bex
Gepubliceerd op 19 april 2021
uitgelichteafbeelding_catchyvacatureteksten_schrijfzoalsjespreekt
Catchy vacaturetekst: schrijf zoals je spreekt
Door Veerle Bex
Gepubliceerd op 19 april 2021

Mijn collega Max Ruiters schreef al eerder een artikel over jeukwoorden die sollicitanten gebruiken. Heb je het bericht gemist? Lees hem hier even terug: Kan iemand de “mensenmens onmjoeten”?

Maar waar Max het heeft over jeukwoorden bij sollicitanten, wil ik deze maand graag ingaan op de clichés die in bijna elke vacature terugkomen. Clichés waar we jeuk van krijgen en helaas 1 op de 3 sollicitanten door afhaakt.

HOLLE TERMEN

Bij het lezen van de woorden; informeel, proactief, enthousiast, flexibel, teamplayer stijgt het irritatielevel bij de sollicitant. Door het veelvuldig gebruik van deze termen is de lading van de woorden afgenomen, het voelt simpelweg als een holle term. Grote kans dat je lezer al vrij snel afhaakt bij het lezen van jouw vacature. Dit is niet enkel vervelend omdat je dat misschien je potentiële topkandidaat kwijtraakt, maar ook omdat Google for Jobs hier op reageert. Google meet namelijk de tijd dat je tekst gelezen wordt, is die leestijd lager dan andere vacatureteksten? Dan daal je in de ranking en scoort je vacature dus lager is Google for Jobs.

WEES UNIEK

Ik hoor je denken, zoveel vacatures voor soortgelijke functies en dan uniek zijn? Makkelijker gezegd dan gedaan. Dan begrijpen we, maar we geven je graag een tip die het makkelijker maakt om uniek te schrijven! Schrijf in spreektaal in plaats van de formele en afstandelijke schrijftaal. Laat je vacatureteksten spreken. Het schrijven van je vacatureteksten in spreektaal heeft verschillende voordelen:

  1. Je tekst wordt als persoonlijker ervaren
  2. Je vacature wordt makkelijker onthouden door de lezer
  3. Spreektaal zorgt ervoor dat je optimaal gevonden wordt bij zoekopdrachten, ook door de sterk toenemende voice search via mobile devices.

Maak het jezelf dus niet te moeilijk en schrijf zoals je spreekt.

afbeelding_veerle_bex_teamdelfin_blogVeerle

VEERLE BEX

CAMPAGNE MANAGER

Binnen Delfin is Veerle Bex verantwoordelijk voor de marketing. Elk project, elke vacature en elke opdrachtgever anders is. Dat vraag om een op maat gemaakte aanpak. Veerle regelt alle wervingscampagnes van start tot einde.