De 5 tips van Peter_Wakkie
De 5 tips van Peter Wakkie
Door Mark Simons
Gepubliceerd op 8 november 2019
De 5 tips van Peter_Wakkie
De 5 tips van Peter Wakkie
Door Mark Simons
Gepubliceerd op 8 november 2019

Op donderdag 7 november 2019 organiseerde Universiteit Maastricht, Delfin Executives en Thuis Partners advocaten  voor de zesde keer De Dag van de Limburgse Commissaris. Ook dit jaar overtrof de opkomst onze verwachtingen. Ruim 120 gasten die zelf een toezichthoudende rol hebben, daar mee te maken hebben als bestuurder of interesse hebben deze stap te zetten mochten onder andere een praktijkgericht college bijwonen van Mr. Peter Wakkie.

Peter Wakkie is advocaat, bestuurder en commissaris. Voordat hij lid werd van de raad van bestuur van Ahold (2003-2009) speelde hij een belangrijke rol in het verkrijgen van het noodkrediet dat Ahold nodig had om te kunnen overleven na de boekhoudfraude. Op dit moment bekleedt de heer Wakkie commissariaten bij TomTom N.V. (voorzitter), BCD Holdings N.V. (lid) en Steinhoff International N.V. (vice-voorzitter). 

De vijf tips

Met een combinatie van charme, hartverwarmde nonchalance en vooral authenticiteit nam hij ons mee in diverse ervaringen met toezichthouden. Zowel vanuit zijn rol als bestuurder als zijn rol als toezichthouder. Dat hij zijn rol als toezichthouder zeer serieus neemt blijkt wel uit de 5 tips die hij huidige en toekomstige commissarissen wil meegeven:

  • Creëer zoveel mogelijk verticale informatielijnen. Ga als commissaris dus niet enkel met het bestuur in gesprek, maar probeer zoveel mogelijk informatie uit de organisatie op te halen. Op die manier waarborg je als commissaris dat je weet wat er in de organisatie speelt;
  • Aanvaard niet direct een toezichthoudende functie, maar voer een soort van due diligence uit door met meerdere betrokkenen bij de organisatie in gesprek te gaan;
  • Blijf voortdurend alert. Nieuwe ontwikkelingen kunnen bijvoorbeeld voor een conflict of interest zorgen. Zo voorkom je dat je tijdens of na je periode wordt aangesproken op de wijze waarop je je functie hebt uitgeoefend;
  • Aanvaard geen toezichthoudende rol als de organisatie geen aansprakelijkheidsverzekering heeft afgeslotenZelfs als een rechter aan het eind van een procedure zou oordelen dat een commissaris niets kan worden verweten, dan nog krijgen commissarissen met hoge kosten voor de procedure te maken;
  • Doe niets voor niets. Toezichthouden zonder beloning is niet aan de orde. Je gaat immers een professionele relatie met elkaar aan. Daarbij ontstaat het gevaar dat er op andere manieren gecompenseerd gaat worden en dat komt je onafhankelijkheid als toezichthouder niet ten goede.

 

Meer inspiratie nodig?

Lees dan “de vijf vragen aan San Croonenberg”. San is dit jaar toegetreden tot de Raad van Commissarissen van LIOF en neemt u mee in haar overwegingen en voorbereiding op deze positie.

MARK SIMONS

MANAGING PARTNER

Binnen Delfin is Mark Simons met name betrokken bij het invullen van directie, management en toezichthoudende posities voor zowel profit als non-profit organisaties in Zuid-Nederland. Gespecialiseerd in Management functies in het algemeen en Senior Finance posities in het bijzonder.