Uitgelichteafbeelding_Artikel_SamenwerkingKijkAnders_DelfinExecutives
Delfin Executives kijkt Anders
Door Veerle Bex
Gepubliceerd op 29 november 2021
Uitgelichteafbeelding_Artikel_SamenwerkingKijkAnders_DelfinExecutives
Delfin Executives kijkt Anders
Door Veerle Bex
Gepubliceerd op 29 november 2021

Cv’s, brieven, testen, buikgevoel, ‘waar haal je ze vandaan’, krapte, assessments, motivatie, competenties, arbeidsvoorwaarden, contract, ‘hoe lang blijft ie’…….

Zomaar een handjevol begrippen waar de doorsnee recruiter dagelijks mee te maken krijgt. Maar waar gaat het écht om? Hoe scan je kwaliteit aan de voorkant? Hoe krijg je nóg meer inzicht in de persoonlijkheid van een kandidaat. Vragen die we bij Delfin Executives uiteraard ook elke dag stellen. Telkens vooruit denken, voortdurend de kwaliteit op het hoogste niveau houden.

Juist om nog meer inzicht in de kwaliteiten, gedragingen en competenties van kandidaten te krijgen, werken we bij Delfin Executives sinds kort samen met Karel Arzt. Nog afgezien van zijn jarenlange ervaring als afdelingshoofd Integrale Veiligheid bij Gemeente Heerlen en zijn tactische ‘verhoorkennis’ bij de Recherche, is Karel ook gespecialiseerd én als een van de weinigen in Nederland gecertificeerd als karakteranalist. Tijd om in gesprek te gaan met Karel en te ontdekken op welke wijze hij samen met Delfin Executives een ‘totaalfoto’ van een kandidaat maakt.

 

“Inzicht in het karakter maakt je pas écht onderscheidend”, Karel Arzt

“Karakteranalist” klinkt nogal eng, zweverig en CSI-achtig. Hoe ga je te werk?

Een karakteranalist kijkt op een andere manier naar mensen. Zie je iemand voor de eerste keer dan vorm je automatisch en onbewust een mening of beeld bij die persoon. Als karakteranalist ben je je bewust van deze associatie, maar kijk én vraag je verder. Je eerste associatie blijkt dan vaak niet de werkelijkheid. De manier waarop een karakteranalist te werk gaat is fact-based.

Ik kijk naar de lichaamstaal en lichaamsbouw van een persoon. Bij de lichaamsbouw wordt bijvoorbeeld gekeken naar de vorm van het hoofd. Hoe combineert je hoofd met andere kenmerken in je gelaat. Is de manier van communiceren congruent met het type dat je bent op basis van de feitelijke uiterlijke kenmerken. Wie ben je. Waar ben je van nature goed in en waarin minder.

Dat kun je wel zeggen maar wat is dan het verschil tussen jouw analyse van een kandidaat en een assessment?

Mijn analyse is een aanvulling op de totale beeldvorming. Een onderdeel kan een assessment zijn maar dit is anders. Beide ‘tools’ zorgen voor eenzelfde soort uitkomst maar de manier van onderzoeken is anders. De twee kunnen elkaar versterken of als losstaande opties ingezet worden in het recruitmentproces. Bij het ene project werkt een assessment beter en bij een ander de persoonlijke benadering van een karakter- en lichaamstaalanalist. Daarom werk ik ook samen met Delfin Executives: elke vacature is maatwerk in zowel het werving- alsook het selectietraject.

Je hebt nu de eerste ervaringen met sollicitanten en partners van Delfin Executives in een sollicitatietraject. Hoe kijk je daarop terug?

Heel positief. Het was interessant om jullie proces van zo dichtbij mee te maken, maar ook heel interessant om te kijken hoe de sollicitanten erop reageerden dat ik erbij zat. Na afloop van de sollicitatiegesprekken heb ik per kandidaat een rapport gemaakt en dit is met de opdrachtgever gedeeld. In zo’n rapportage benoem ik de eerste indruk, de specifieke eigenschappen die de kandidaten van nature bezitten en aspecten waarvan de kandidaat zelf zegt ze te hebben, maar die uit analyse niet naar voren komen. Ook neem ik additioneel aspecten in het rapport op die me opvallen zoals non-verbale communicatie in relatie tot vragen die worden gesteld.

Hoe is het voor een kandidaat om met jou in gesprek te gaan?

Het kan voor een kandidaat wat onwennig aanvoelen waardoor wat weerstand ontstaat. Een gezonde spanning en daar is overigens niets mis mee. Het is menselijk om met een gezonde spanning naar een gesprek te komen. Belangrijk is dat ik goed uitleg waarom ik erbij zit en wat mijn rol is. De uitkomst van mijn analyse is geen goed of fout. Samen met Delfin Executives analyseer ik of de functie en de kandidaat een match zijn, dat is dus zeker ook voor de kandidaat relevante informatie. Angst ervoor is dus zeker niet nodig. Het is eigenlijk een extraatje, een cadeau voor de kandidaat. En dat is super onderscheidend voor zowel de sollicitant als de toekomstige werkgever.

Jouw aanpak is uniek. Waarom heb je ervoor gekozen om exclusief met Delfin Executives een samenwerking aan te gaan?

Zoals veel zaken in het leven, moet het op de eerste plaats ‘goed voelen’. Dat is natuurlijk subjectief maar wel de basis. Na enkele verkennende gesprekken, werden we concreet en de klik was er van beide kanten vanaf het eerste moment. Het is net een relatie. Eerst ben je nieuwsgierig, dan verliefd en inmiddels willen we samenwonen. De samenwerking met Delfin Executives is dan ook een hele goede: professionals die een kwalitatieve meerwaarde hebben voor zowel kandidaten als opdrachtgevers. Ik heb besloten dat ik met dit werk mensen wil helpen bij hun ontwikkeling en daarnaast een kwalitatieve bijdrage wil leveren aan een proces.  Onze samenwerking is dan ook geen toeval, het is voor beide partijen een bewuste keuze.

Wil je meer weten hoe Delfin Executives én Karel Arzt ook bij jouw organisatie het verschil kunnen maken in recruitment? Neem gerust contact op, we lichten het graag toe! 

Meer weten over Kijk Anders, neem dan een kijkje op de website: www.kijk-anders.nl

afbeelding_veerle_bex_teamdelfin_blogVeerle

veerle bex

campagne manager

Binnen Delfin Executives is Veerle Bex verantwoordelijk voor de marketing. Elk project, elke vacature en elke opdrachtgever anders is. Dat vraag om een op maat gemaakte aanpak. Veerle regelt alle wervingscampagnes van start tot einde.