Handjeklap in de boardroom
Door Max Ruiters
Gepubliceerd op 18 maart 2020
Handjeklap in de boardroom
Door Max Ruiters
Gepubliceerd op 18 maart 2020

Dinsdagavond 20.00 uur. Ik ben uitgenodigd voor een conference-call, zoals dat netjes heet, met leden van een Raad van Toezicht van een zorgorganisatie. Gezien het coronavirus vergadert de Raad van Toezicht op afstand om daarmee ook het goede voorbeeld te geven. Het tafereel dat volgde was bijzonder en bemoedigend tegelijk: iedereen applaudisseerde voor ‘hun’ medewerkers aan het begin van de call, net zoals velen in Nederland. Een vreemde gewaarwording maar tevens een blijk van waardering. Niet voor de camera, in de openbaarheid maar gewoon thuis, betrokkenheid die me raakte. En jawel, ik klapte mee, uit dankbaarheid. Het respect voor de medewerkers die bij de organisatie werken (in dit geval door te klappen) was mooi om te ervaren, ook al hoorden zij het zelf niet. Hopelijk houdt elk toezichthouder hier rekening mee, ook als de crisis voorbij is. Het vervolg van de vergadering was ook anders dan normaal. Ik was uitgenodigd om te spreken over de werving van een nieuw lid van de Raad van Toezicht. De voorzitter stelde voor dat ik ook ná mijn onderwerp nog even ‘bleef hangen’, onder geheimhouding. Op deze manier kon ik de teambuilding en ook de kracht van een goede Raad in crisissituaties meemaken hetgeen ik kan overbrengen op mogelijk kandidaten.

Innovatief
Na het gesprek moest ik een en ander laten bezinken. In crisissituaties hebben bestuurders en toezichthouders een grote verantwoordelijkheid die in mijn ogen hier goed werd opgepakt. Daadkracht en tegelijk de vraag: ‘wat is de rol van de Raad van Toezicht of Commissarissen’ bij een crisis. Natuurlijk heb je de vaste taken van de toezichthouder en zorgen dat je voldoende informatie vergaart. De tip van advocaat Dimitry Aertssen van Thuis Partners advocaten in zijn column op www.werkenalscommissaris.nl: ‘houd een dagboek bij want de situatie verandert elk moment’, vind ik ook erg waardevol. Persoonlijk vind ik de ‘sparring-competentie’ zeer belangrijk. Ben er voor je bestuurder, gevraagd en ongevraagd. Ook de bestuurder heeft te maken met een nieuwe situatie en is in de boardroom vaak alleen. Hij of zij heeft juist nu een ‘maatje’ nodig om – ook informeel – even af te stemmen, begrip of een schouderklopje. Dat schouderklopje dan wel met gepaste afstand zullen we maar zeggen. Bijzondere situaties vergen een innovatieve aanpak en dat geldt ook voor recruiters zoals wij bij Delfin. Gelukkig mogen we putten uit een groot netwerk en digitale mogelijkheden. Als je de persoonlijkheid van een nieuw lid van je team voorop stelt, kom je er altijd uit. Handjeklap in de boardroom is plots gemeengoed en krijgt direct een andere positieve betekenis.

max ruiters

partner

Max Ruiters is sinds 2012 als partner verbonden aan Delfin Executives en gespecialiseerd in het vervullen van zowel structurele als interim-vacatures binnen de non-profitsector. Zijn expertise wordt verder ingezet bij ontwikkelingen, zelfevaluaties en vacatures bij Raden van Toezicht en Raden van Commissarissen.