Uitgelichteafbeelding_ikzoekgeenbaan_ikzoekeenteam_DelfinExecutives_VeerleBex
Ik zoek geen baan, ik zoek een team
Door Veerle Bex
Gepubliceerd op 29 juni 2022
Uitgelichteafbeelding_ikzoekgeenbaan_ikzoekeenteam_DelfinExecutives_VeerleBex
Ik zoek geen baan, ik zoek een team
Door Veerle Bex
Gepubliceerd op 29 juni 2022

Goud zoeken lijkt makkelijker tegenwoordig dan zoeken naar personeel. De enorme krapte op de arbeidsmarkt is niet geheel verrassend. In 2017 geeft de spanningsmeter arbeidsmarkt van het CBS al ‘gespannen arbeidsmarkt’ aan. Toch is het nu ‘pas’ een groot onderwerp.

In theorie is de luxepositie waar de werkgever zich vroeger in bevond verschoven naar de werknemer, echter blijkt in de praktijk nog vaak dat organisaties vinden dat een kandidaat blij kan zijn als hij voor hen mag werken. Maar waar moet de kandidaat blij mee zijn? Wat heb je als werkgever te bieden? Een marktconform salaris? Goede secundaire arbeidsvoorwaarden? 20 wettelijke verlofdagen?

DE USP’S VAN JE ORGANISATIE

De Unique Selling Points van je organisatie ten opzichte van je concurrenten, al lange tijd onderdeel van jouw bedrijfsvoering en ingeprent in je manier van ondernemen. Je plek bepalen in het speelveld met concurrenten. Het is tijd om dit te integreren in je werving en selectieproces. Wat zijn eigenlijk de USP’s van je werkgeverschap? Wie ben jij als werkgever? Waarom ben jij een betere, leukere, motiverendere werkgever dan de concurrent?

Dat zit niet alleen in een marktconform salaris, goede secundaire arbeidsvoorwaarden en 20 wettelijke verlofdagen. Dit is een basis, waar we vanuit gaan dat iedere werkgever dit geeft. Toch zien wij nog vaak in wervingsprofielen dat dit wél de punten zijn die onder ‘aanbod’ vermeld worden. Tijd om anders naar de werving te gaan kijken.

MEDEWERKER ALS KRACHT VOOR WERVING

Je huidige medewerker als ambassadeur van je wervingscampagne. Je ziet het vaker in marketinguitingen dat personeel wordt ingezet om te vertellen dat ze op zoek zijn naar een nieuwe collega. Maar is dit nog voldoende als vervolgens de kern van je vacature ongewijzigd blijft?

Het is interessanter om met deze werknemers concreet te maken wat jou als werkgever uniek maakt om dat vervolgens in een wervingscampagne te verwerken. Dit maakt je intern sterker als team en helpt een kandidaat beter in schatten waar ze komen te werken. Een kandidaat is niet meer op zoek naar een baan, maar op zoek naar een team. Elkaar motiveren, ontwikkelen, uitdagen en dat alles in een prettige setting waar vertrouwen de boventoon heeft. Dat is wat naar voren moet komen in een vacature. Die arbeidsvoorwaarden volgen later.

DE ROLLEN ZIJN OMGEDRAAID

In de huidige arbeidsmarkt moeten wij als recruiters, maar ook organisaties als werkgever anders gaan denken. Het is tijd om niet meer aan de kandidaat tijdens een sollicitatie te vragen waarom deze bij jouw organisatie wil werken, maar om als werkgever te vertellen waarom ze voor bedrijf X zouden moeten kiezen op basis van USP’s. Durf jezelf in deze tijd dus de kritische vraag te stellen wie jij als werkgever bent en waarom een potentiële kandidaat bij jou moet willen werken.

afbeelding_veerle_bex_teamdelfin_blogVeerle

VEERLE BEX

CAMPAGNE MANAGER

Binnen Delfin is Veerle Bex verantwoordelijk voor de marketing. Elk project, elke vacature en elke opdrachtgever anders is. Dat vraag om een op maat gemaakte aanpak. Veerle regelt alle wervingscampagnes van start tot einde.