mensen-unmuten-jeukwoorden
Kan iemand de “Mensenmens Onmjoeten”?
Door Max Ruiters
Gepubliceerd op 18 november 2020
mensen-unmuten-jeukwoorden
Kan iemand de “Mensenmens Onmjoeten”?
Door Max Ruiters
Gepubliceerd op 18 november 2020

Het mooie van het vak van een recruiter is dat je veel mensen mag en kunt spreken. Liefst natuurlijk ‘live’ maar in deze tijd ook vaak digitaal. Inmiddels ben ik bedreven in bijna alle video-bel-tools die je maar kunt bedenken. Van het ene Zoom-gesprek, ga ik naar een Windows-teamsoverleg om vervolgens via Google Hangouts in een Facetimegesprek te belanden. En ’s avonds nog even via Online.ALV de ledenvergadering van je vereniging volgen.

We zijn rare wezens met dito termen. Een sollicitatiegesprek gebeurt vaak niet meer ‘face-to-face’ en we moeten steevast elkaar ‘onmuten’. Ik krijg de neiging om het dan maar semi-grappig te ‘vernederlandsen’ en er ‘onmjoeten’ van te maken. Maar dan zijn we er nog niet. Éen aspect in het sollicitatieproces is helaas niet veranderd: de jeukwoorden. Voor de leken onder ons: verplaats je één keertje in de rol van recruiter, of dat nu van een organisatie is of bij een recruitmentbureau. Solliciteren is pure marketing. Speel het spel dan mee! Verleid die recruiter dan ook met een pakkende tekst als je écht die baan wilt.

Ik noemde het al “jeukwoorden”. Misschien ga ik ze wel eens turven. Iedereen wil ‘mensen in hun kracht zetten’, is ‘gedreven’ en ‘enthousiast’. Bijzonder om dat in je brief te zetten, ik zou verbaasd zijn als je solliciteert en je bent niet ‘enthousiast’ om die baan te krijgen. Ga je even met me mee naar de volgende termen? Wat te denken van ‘ik ben een teamplayer’ of  ‘ik heb geen van 9 tot 5 mentaliteit’. Ja, dus? Wat zegt dat nu? Wat onderscheidt jou nu van anderen die allemaal ‘teamplayers zijn en allemaal niet een ‘van 9 tot 5 mentaliteit hebben’? Oh ja, we zijn ook allemaal ‘flexibel’, de baan ‘past bij mij’ en gelukkig zijn we ook ‘gemotiveerd’.

Kortom, wil de echte briefschrijver opstaan? Wanneer “onmjoeten we de mensenmens” en geef je in je brief aan waarom jij dé kandidaat bent die moet worden uitgenodigd voor een gesprek? Het doel is niet die baan, het doel is een uitnodiging voor een gesprek! Stap voor stap het proces doorlopen en trap niet in de valkuil van de jeukwoorden. Dat maakt het voor jou én voor de recruiter een stuk leuker en gezelliger met een mooie baan in het vooruitzicht. Succes met onmjoeten, live of digitaal.

max ruiters

partner

Max Ruiters is sinds 2012 als partner verbonden aan Delfin Executives en gespecialiseerd in het vervullen van zowel structurele als interim-vacatures binnen de non-profitsector. Zijn expertise wordt verder ingezet bij ontwikkelingen, zelfevaluaties en vacatures bij Raden van Toezicht en Raden van Commissarissen.