Uitgelichteafbeelding_sollicitatietipjuli_non-verbalecommunicatie_DelfinExecutives
Non-verbale communicatie
Door Veerle Bex
Gepubliceerd op 6 juli 2021
Uitgelichteafbeelding_sollicitatietipjuli_non-verbalecommunicatie_DelfinExecutives
Non-verbale communicatie
Door Veerle Bex
Gepubliceerd op 6 juli 2021

In een gesprek wordt er meestal veel aandacht besteed aan de verbale communicatie, wat wil je zeggen en hoe wil je het zeggen? De non-verbale communicatie (ook wel lichaamstaal genoemd) wordt vaak vergeten, terwijl dit voor een groot deel bepaald welke indruk je achterlaat. Daarom besteden we hier graag wat meer aandacht aan en willen we jou bewust maken van de non-verbale communicatie tijdens een sollicitatiegesprek.

WAT IS LICHAAMSTAAL PRECIES?

Non-verbale communicatie kent verschillende elementen, namelijk:

  • Mimiek (gezichtsuitdrukkingen)
  • Gebaren
  • Houding en voorkomen (bijvoorbeeld kleding)
  • Fysieke afstand tot de gesprekspartner
  • Toonzetting

Al deze elementen spelen een rol bij de mening die er wordt gevormd over een persoon. Wanneer je je dus bewust bent van je non-verbale communicatie kun je deze ook positief beïnvloeden en zorgen dat deze in je voordeel werkt. Met name wanneer je nieuwe mensen gaat ontmoeten is het goed om hierbij stil te staan.

Je bewust zijn van je lichaamstaal werkt altijd in je voordeel. Ongeveer 70% van onze communicatie bestaat namelijk uit lichaamstaal, de overige 30% is de toon van je stem (20%) en de woorden die je gebruikt (10%). Niet gek gezien we een groot deel van onze zintuigen gebruiken tijdens de communicatie. Zien, horen, voelen, proeven en ruiken, waarbij ‘zien’ het meest waardevolle zintuig is, omdat ogen circa 85% van de informatie aan onze hersenen doorgeven.

Een groot deel van onze communicatie geschiedt dus min of meer onbewust, via lichaamstaal. En precies die lichaamstaal kan onze boodschap ondersteunen of tegenspreken. Onderstaand een aantal voorbeelden die duidelijk in kaart brengen wat de kracht van lichaamstaal is.

NON-VERBALE COMMUNICATIE BIJ SOLLICITATIE

‘’Communiceren zonder taal te gebruiken. Je geeft signalen door bijvoorbeeld gebaren, oogcontact of je kleding.’’ Non-verbale communicatie is een krachtige vorm die vaak onbewust en soms bewust wordt waargenomen. Hoe kun je lichaamstaal toepassen zodat het in je voordeel werkt, bijvoorbeeld tijdens een sollicitatiegesprek?

  1. Gebaart jouw gesprekspartner tijdens het spreken veel met zijn/haar handen, dan kan het in je voordeel werken om dit over te nemen en ook iets meer gebruik te maken van handgebaren. Dit noemen ze spiegelen, een techniek die verkopers vaak toepassen om “mentaal” in contact te komen met de gesprekspartner. Let wel op dat je niet overdreven veel handgebaren gaat maken, dit leidt af van het gesprek. Zorg dus voor een goede balans.
  2. Wanneer je de outfit voor je gesprek uitkiest sta er dan bij stil wat die outfit wellicht over jou kan zeggen? Check de dresscode van de organisatie en pas je daarop aan. Ontdek je de dresscode van het betreffende bedrijf niet, doe dan even research naar soortgelijke bedrijven.
  3. Zorg voor een sterke en open houding tijdens het gesprek. Dit straalt energie en kracht uit. Loop dus rechtop, zorg dat je niet onderuitgezakt in de stoel zit en neem een open houding aan, ga niet met je armen over elkaar zitten.
  4. Oogcontact, een belangrijk aspect tijdens een (sollicitatie)gesprek. Wanneer je goed oogcontact maakt toon je interesse en betrokkenheid bij je gesprekspartner. Daarnaast straalt oogcontact zelfverzekerdheid uit. Let wel op, de duur van het oogcontact is belangrijk voor het signaal dat je afgeeft. Wanneer je korter dan twee seconde oogcontact maakt, een vluchtige blik, kan dit duiden op ontwijking of onzekerheid. Te lang iemand aankijken kan weer intimiderend overkomen.

Een goede voorbereiding is het halve werk, vraag anders eens aan familie of vrienden welke non-verbale-communicatie zij bij jou herkennen. Dan kan waardevolle tips opleveren, omdat je je vaak niet bewust bent van je eigen lichaamstaal.

afbeelding_veerle_bex_teamdelfin_blogVeerle

VEERLE BEX

CAMPAGNE MANAGER

Binnen Delfin is Veerle Bex verantwoordelijk voor de marketing. Elk project, elke vacature en elke opdrachtgever anders is. Dat vraag om een op maat gemaakte aanpak. Veerle regelt alle wervingscampagnes van start tot einde.