Uitgelichteafbeelding_sollicitatietip_devideokennismaking_DelfinExecutives
DE VIDEO KENNISMAKING
Door Veerle Bex
Gepubliceerd op 10 augustus 2021
Uitgelichteafbeelding_sollicitatietip_devideokennismaking_DelfinExecutives
DE VIDEO KENNISMAKING
Door Veerle Bex
Gepubliceerd op 10 augustus 2021

Ruim een jaar geleden veranderde de wereld in een snel tempo. Een omslag van de analoge omgeving naar een digitale work- en socialspace. Zo ook met de sollicitatiegesprekken. Fysieke kennismakingen bleven uit en verplaatsten zich naar ZOOM, Microsoft Teams, Facetime, Skype etc. Maar hoe bereid je nu een digitale kennismaking voor? Het doel blijft gelijk, maar de weg ernaartoe is veranderd. Hoe maak je een sterke digitale eerste indruk? Ondanks het feit dat we al meer dan een jaar onderweg zijn met videobellen, hebben wij regelmatig het gevoel dat het voor sommige kandidaten de eerste keer is.

OEFEN HET GESPREK

Microsoft Teams, ZOOM, Facetime… de keuze is reuze en de instellingen allemaal net iets anders. Zorg dat je vooraf weet via welk programma de kennismaking plaatsvindt. Loop het programma dan goed door en weet waar welke instellingen zitten. Doe dit tijdens een testgesprek met je partner of een vriend/vriendin. Op deze manier kun je direct alles testen qua camerastand, omgeving, geluid en verbinding.

Check! Alles werkt, nu nog de puntjes op de i. Zorg ervoor dat je de camera iets boven ooghoogte plaatst. Dit zorgt ervoor dat je niet omlaag hoeft te kijken en je ogenschijnlijk met je gesprekspartner op ooghoogte zit. Om dit te realiseren plaats je de laptop op een laptopstandaard of een stapel boeken. Daarnaast zorg je voor een rustige achtergrond, het liefst een egale muur. Dit zorgt voor zo min mogelijk afleiding tijdens het gesprek en een betere concentratie op de inhoud van het gesprek.

NON-VERBALE COMMUNICATIE

Vorige maand bespraken we het belang van non-verbale communicatie. Een element dat bij analoge gesprekken een grote rol speelt, maar bij een videogesprek van nog groter belang is. De softwaresystemen om te videobellen zijn namelijk vaak zo ingericht dat maar één persoon tegelijkertijd kan praten. De bemoedigende ‘’ja’’, ‘’dat klopt’’, ‘’hm-hm’’ e.d. vallen dus weg. Maar hoe vang je deze op, gezien ze vaak voor de samensmelting in een gesprek zorgen. Inderdaad, met non-verbale communicatie. In plaats van ‘ja’ hummen, zorg je voor een actieve houding waarbij je af en toe knikt. Het knikken zorgt bij de spreker voor een bevestiging van zijn verhaal.

Naast het knikken is het maken van oogcontact bij videobellen net zo belangrijk als in een fysiek gesprek. Kijk dus niet de hele tijd naar jezelf, maar kijk naar de spreker. Tot slot is het belangrijk dat je armen ook in beeld zijn. Hiermee kun je toch wat meer van jezelf laten zien, daarnaast versterkt het je verhaal als je handgebaren maakt. De non-verbale communicatie verkleint de afstand die de digitale wereld schept en kan dus meehelpen aan een prettige kennismaking.

DE VOORDELEN

Ieder nadeel heeft een voordeel, dat geldt ook voor de digitale kennismaking. Waar het in een fysieke afspraak een beetje kneuterig uit ziet als je een kladje volgeschreven bij je hebt, is het bij een videocall heel makkelijk om een spiekbriefje achter de hand te houden. Heel handig om wat steekwoorden op te schrijven en als geheugensteuntje te gebruiken. Ben je niet zo sterk in smalltalk, ook dan is een videogesprek een uitkomst. De smalltalk valt namelijk vaak weg, doordat je direct in het gesprek valt en geen geleidelijke binnenkomst hebt. Let daarbij echter wel op dat je je persoonlijkheid goed in het gesprek laat blijken. De werkgever is per slot van rekening op zoek naar een match.

Ben jij inmiddels al gewend aan de videogesprekken? Of voel je je toch prettiger bij een fysieke afspraak? Wij horen het graag in een reactie.

afbeelding_veerle_bex_teamdelfin_blogVeerle

VEERLE BEX

CAMPAGNE MANAGER

Binnen Delfin is Veerle Bex verantwoordelijk voor de marketing. Elk project, elke vacature en elke opdrachtgever anders is. Dat vraag om een op maat gemaakte aanpak. Veerle regelt alle wervingscampagnes van start tot einde.