Vacatureteksten: waarom moeilijk doen als het makkelijk kan
Door Mark Simons
Gepubliceerd op 30 oktober 2020
Vacatureteksten: waarom moeilijk doen als het makkelijk kan
Door Mark Simons
Gepubliceerd op 30 oktober 2020

Sinds kort hebben wij een campagne manager in dienst die nog nooit in de wereld van recruitment en executive search heeft gewerkt. Het is haar taak Delfin Executives en de vacatures van onze opdrachtgevers zodanig digitaal te positioneren dat we voldoende kwalitatieve reacties binnen krijgen.

Start met mobiel, dan desktop!

Mobile first is haar credo en daar heeft ze helemaal gelijk in, want 65% van onze websitebezoekers doet dat met de mobiele telefoon.

Mobile first betekent onder andere niet al te lange teksten, want dan haken mensen af. Dus ik moet ervoor zorgen dat deze tekst ook niet al te lang wordt. Ga mijn best doen.

keep it simple.

Goed, u heeft een beeld hoe ze in de wedstrijd zit. Dan begrijpt u ook dat de schrik haar om het hart sloeg bij de eerste vacaturetekst die ze onder ogen kreeg. Onze opdrachtgever was in staat om 5 a4tjes vol te schrijven!?

Natuurlijk, het is onze taak om daar iets pakkends van te maken, maar ik hoef u niet uit te leggen dat de kans groot is dat wij de reactie krijgen dat ze toch iets missen in het profiel.

Dat heeft mij aan het denken gezet. Er moet een eenvoudigere en vooral compactere manier zijn om onder woorden te brengen waar onze opdrachtgever naar op zoek is. Het antwoord vond ik in het verre verleden… Daar ben ik dan weer niet verrast door want we hebben binnen Delfin Executives al 17 jaar college over geschiedenis en wat je daarvan kunt leren. Immers, de geschiedenis herhaalt zich. Keer op keer.

Ik ben een trouwe Elsevier lezer en dit befaamde weekblad bestaat 75 jaar. Het jubileumnummer ging vergezeld van de eerste uitgave op 27 october 1945 (toen schreven we oktober nog met een c).

Verkade’s Fabrieken N.V. vraagt een Personeelschef stond er op pagina 13. Geen URL waar je meer info op kunt halen over de taken en verantwoordelijkheden van de Personeelschef. Nee we vragen een Personeelschef.

En zo is het. Iemand die denkt de nieuwe Personeelschef te zijn, weet toch wel wat er verwacht wordt in een dergelijke functie. Zo niet, dan ben je niet de kandidaat waar zij naar op zoek zijn.

Nou, ik moet weer gaan searchen. Met name naar supermannen en supervrouwen als je ziet waar een kandidaat tegenwoordig aan moet voldoen. Tenminste als je de vacatureteksten mag geloven.

MARK SIMONS

MANAGING PARTNER

Binnen Delfin is Mark Simons met name betrokken bij het invullen van directie, management en toezichthoudende posities voor zowel profit als non-profit organisaties in Zuid-Nederland. Gespecialiseerd in Management functies in het algemeen en Senior Finance posities in het bijzonder.