WERVING & SELECTIE - delfin executives - werving en selectie - executive search - recruitment is marketing
Waarom een kandidaat eerst moet bellen!
Door Mark Simons
Gepubliceerd op 21 juni 2019
WERVING & SELECTIE - delfin executives - werving en selectie - executive search - recruitment is marketing
Waarom een kandidaat eerst moet bellen!
Door Mark Simons
Gepubliceerd op 21 juni 2019

Bij iedere vacature die wij plaatsen geven we aan dat wij bereikbaar zijn voor meer informatie. Daar wordt frequent gebruik van gemaakt, echter vaak vanuit de verkeerde invalshoek.

Een gemiste kans en ik leg graag uit waarom!

Recruitment = Marketing

Recruitment heeft meer raakvlakken met Marketing & Sales dan met HR, dat geldt voor ons als bureau in onze zoektocht naar kandidaten. Maar dat geldt ook voor kandidaten die op zoek zijn naar een andere baan. Uiteindelijk is solliciteren het verkopen van de BV-ik. En net zoals bij het verkopen van producten en diensten, verkoopt u niet het product of dienst, maar lost u een probleem op of vult u een behoefte in van uw klant. Of zoals mijn marketing docent Jos Burgers het ooit vertaalde: “een klant heeft geen behoefte aan boren, maar aan gaten”.

Terug naar de kandidaat die belt. In 90% van de telefoontjes die wij ontvangen stellen kandidaten de volgende vragen: staat de vacature nog open? Hoeveel kandidaten gaan jullie voorstellen? Gevolgd door een uitgebreid verhaal waar hij of zij goed in is en waarom bepaalde stappen zijn gezet. Leuk om te vernemen, maar daar maakt de kandidaat niet het verschil. Want waar de kandidaat goed in is, is nog geen garantie dat onze opdrachtgever daar beter van wordt.

De vraag die een kandidaat moet stellen

Om als kandidaat het verschil te maken moet deze minimaal de vraag stellen welke ontwikkelingen invloed hebben op de organisatie en/of de open positie. Maar ook wat de belangrijkste topics zijn die impact hebben op de vacature waarin hij/zij geïnteresseerd is. Met deze informatie heeft de kandidaat de mogelijkheid in de motivatiebrief aan te geven welke kennis en ervaring hij/zij in kan zetten om deze ontwikkelingen het hoofd te bieden. Kennis en ervaring waar onze opdrachtgever nog succesvoller van wordt.

Vandaar dat wij een groot belang hechten aan de motivatiebrief en een nog groter belang hechten aan het stellen van de juiste vragen.

MARK SIMONS

MANAGING PARTNER

Binnen Delfin is Mark Simons met name betrokken bij het invullen van directie, management en toezichthoudende posities voor zowel profit als non-profit organisaties in Zuid-Nederland. Gespecialiseerd in Management functies in het algemeen en Senior Finance posities in het bijzonder.