Yes er is krapte_artikelMaxRuiters_DelfinExecutives
Yes, er is krapte
Door Max Ruiters
Gepubliceerd op 30 mei 2022
Yes er is krapte_artikelMaxRuiters_DelfinExecutives
Yes, er is krapte
Door Max Ruiters
Gepubliceerd op 30 mei 2022

Bij het zien van de titel zullen sommige HR-adviseurs al vreemd, misschien wel boos, kijken of reageren. Net nu veel organisaties alle zeilen moeten bijzetten om planningen rond te krijgen, kom ik met de blijde kreet dat er krapte is. Natuurlijk ben ik betrokken bij deze organisaties en vanzelfsprekend ken ik de getallen van krapte en de moeilijkheden die hierbij horen. Maar….bekijk het ook eens van de andere kant. Is krapte niet juist een mogelijkheid om je processen kritisch onder de loep te nemen? Biedt dit niet juist ook een uitgelezen kans om creatief te worden? Is het een idee om goed naar je eigen personeelsbeleid te kijken en te investeren in je huidige medewerkers?

Toen ik afgelopen week ‘de zoveelste’ krantenpublicatie zag over het tekort aan arbeidskrachten moest ik gelijk denken aan de wijze hoe een grote telecomaanbieder mij eigenlijk als vanzelfsprekend liet gaan toen ik aangaf over te stappen naar de concurrent. Een standaardmailtje met de boodschap: “jammer dat u weggaat, u blijft altijd welkom”. Tegelijkertijd zag ik ’s avonds een tv-reclame waar ze nieuwe klanten zochten. Enorme investeringen in de werving maar de ‘vaste klanten’ niet tegenhouden bij de achterdeur.

Dat de arbeidsmarkt is veranderd, klopt natuurlijk als een bus. De vraag is of dat erg is. We moeten alleen met z’n allen anders te werk. Een advertentie plaatsen is passé. Leuk als marketingtool maar niet effectief om een vacature in te vullen is mijn ervaring. Het mooie en uitdagende aan mijn vak als recruiter is om zowel kandidaten als klanten te verrassen, uit te dagen, te triggeren om tóch die overstap te maken. En zoeken, zoeken, zoeken…..niet opgeven, ‘hunten’ zoals we dat in de mooie vaktermen noemen. De juiste kandidaat staat wel degelijk te wachten op jou of jouw organisatie, je moet alleen op zoek en hem of haar vinden. Kijk, en dat is nu het mooie van mijn vak: omarm die kandidaat die wellicht meerdere mogelijkheden en aanbiedingen heeft. Toon oprecht interesse in de mens en wees eerlijk. Dé kandidaat van tegenwoordig kiest niet voor de functie maar voor de collega’s, de cultuur of de juiste werk-privé balans.

De krapte kun je tot slot ook gebruiken om de functieprofielen nog eens tegen het licht te houden. Is je tekst wervend of een kopie uit het functieboek? Heb jij echt dat schaap met de 6 poten nodig of ben je ook tevreden met 4 poten? Blijf je zoeken naar functieprofielen die er niet zijn of durf je het aan te gaan kijken naar rollen en competenties, wat kan iemand komen bijdragen? Wat een mooi vak heb ik toch. Op zoek naar kansen, op zoek naar de parels. Yes, er is krapte!

max ruiters

partner

Max Ruiters is sinds 2012 als partner verbonden aan Delfin Executives en gespecialiseerd in het vervullen van zowel structurele als interim-vacatures binnen de non-profitsector. Zijn expertise wordt verder ingezet bij ontwikkelingen, zelfevaluaties en vacatures bij Raden van Toezicht en Raden van Commissarissen.