Organisatie

Echt-Susteren is een groene en landelijke gemeente in het Smalste Stukje Nederland. De gemeente wil haar prachtige natuurgebied en sfeervolle stadjes en dorpen behouden voor inwoners en toeristen. Een hoog voorzieningenniveau, veel werkgelegenheid en een prachtige omgeving om volop te genieten, zijn daarbij van essentieel belang. Dienstverlening staat hoog in het vaandel. Echt-Susteren is de ideale mix van kleine stadjes, een groot aantal dorpen, veel groen en grote bedrijventerreinen die volop in ontwikkeling zijn, oftewel: het Smalste Stukje Nederland, breed genoeg om volop te genieten.

Het Smalste Stukje Nederland is gelegen in Echt-Susteren. Duitsland en België zijn altijd dichtbij. Dit topografisch unicum is een van de pijlers onder het economisch beleid van de gemeente. Andere pijlers zijn de bedrijvigheid (met 5 bedrijventerreinen van in totaal 215 ha met diverse bedrijvigheid van vele lokale bedrijven tot grote logistieke bedrijven) en het Cittaslow-keurmerk. Dit laatste is het internationale keurmerk voor gemeenten die onder de noemer ‘levenskwaliteit’ op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit tot de top behoren. Doel van deze filosofie is om de inwoners een nog fijnere woonplek te geven, toeristen te mobiliseren de gemeente te bezoeken en bedrijven te interesseren om zich te vestigen. De laatste jaren is sterk ingezet op het versterken van de recreatieve en toeristische structuur. Echt-Susteren is daarnaast een agrarische gemeente met veel boeren en bedrijvigheid in deze sector.

Functie


De strategisch medewerker Economie & Europa is verantwoordelijk voor het economisch beleid van de gemeente. Zij/hij signaleert economische ontwikkelingen, ziet kansen om de economische structuur van Echt-Susteren te versterken en pakt deze op.

Zij/hij is een strateeg en netwerker, is op pad in de (eu)regio en positioneert de gemeente op de werkvelden economie en recreatie en toerisme. In de regio Midden Limburg is de gemeente Echt-Susteren verantwoordelijk voor het Euregionale beleid. De strategisch medewerker Economie & Europa geeft hier ambtelijk invulling aan. Zij/hij is extern de trekker van Cittaslow en vertegenwoordiger van de gemeente – en met name de kern Nieuwstadt – binnen de grootste stedenband van de wereld ’Neustadt in Europa’.

Taken die tot deze functie behoren zijn:

 • Initieert, signaleert en stimuleert ontwikkelingen op diverse economische gebieden: recreatie en toerisme, bedrijventerreinen, kantoorlocaties en winkelgebieden.
 • Participeert in (inter)gemeentelijke projectgroepen en (eu)regionale en provinciale samenwerkingsverbanden voor economisch beleid. Vervult daarin vaak een trekkersrol.
 • Draagt bij aan het imago en de marketing van de gemeente omdat dit direct van belang is voor het behouden en aantrekken van ondernemingen.
 • Levert de input voor economische aspecten in structuurvisies, bestemmingsplannen en andere gemeentelijke plannen, verordeningen en regelingen.
 • Coördineert en inspireert ambtelijk overleg over de vraagstukken met betrekking tot het vitaal houden van het plaatselijke bedrijfsleven.

Functie eisen

 • WO werk- en denkniveau
 • Netwerker en strategisch denker
 • Internationaal georiënteerd
 • Spreekt en schrijft vloeiend Engels en Duits
 • Enkele jaren relevante werkervaring
 • Beschikt over de bij de functie behorende competenties, onder andere: analytisch, omgevingsgericht, klantgericht, resultaatgericht, communicatief sterk, creatief, stressbestendig, gericht op samenwerken en visie.
 • Gevoel voor bestuurlijke verhoudingen
 • Flexibele instelling en breed inzetbaar

Aanbod

Deze fulltime-functie (36 uur per week) is indicatief ingeschaald in salarisschaal 11a (max. € 5.188 bruto per maand). De Collectieve arbeidsvoorwaardenregeling voor de sector gemeenten (CAR) is van toepassing. Naast een Individueel Keuze Budget (IKB) van 16,8% van je bruto salaris, bieden wij de geschikte kandidaat veel ruimte voor eigen initiatief en andere secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals flexibele werktijden, opleidingsmogelijkheden en een bijdrage in de premie van de collectieve ziektekostenverzekering van IZA, CZ en Menzis (afhankelijk van het gekozen pakket).

Integriteit is een belangrijk speerpunt binnen de gemeentelijke organisatie. Het verkrijgen van een VOG is daarom een voorwaarde.

Inlichtingen

De gemeente Echt-Susteren wordt bij de werving en selectie van de Strategisch medewerker economie en Europa begeleid door Max Ruiters, partner bij Delfin Executives, tel. 06-46117342. Deze vacature wordt gelijktijdig in- en extern gepubliceerd. Indien u geïnteresseerd bent in deze functie en u voldoet aan het gestelde profiel, dan nodigen wij u uit om uw curriculum vitae en motivatiebrief vóór 17 augustus 2018 te uploaden via onderstaande button.

Zelf geen interesse, deel dan deze vacature