WERVEN ALS EEN PRO MET DEZE 3 TIPS
Door Max Ruiters
Gepubliceerd op 9 april 2020
WERVEN ALS EEN PRO MET DEZE 3 TIPS
Door Max Ruiters
Gepubliceerd op 9 april 2020

Met mijn 3 tips om te werven als een pro wil ik u helpen om nog succesvoller te zijn als u uw vacatures op eigen kracht wilt invullen.

Als u zelf aan het werven bent, is de kans erg groot dat uw bereik zich beperkt tot de groep actief zoekende kandidaten. Mijn ervaring leert dat dit slechts 5% van de potentiële kandidaten betreft. Nog belangrijker, in de groep oriënterend en latent zoekend (45% van de potentiële kandidaten) ligt de kwaliteit vaak op een beduidend hoger niveau. Maar hoe bereikt u deze doelgroep?

Werven als een pro

Voordat ik mijn 3 tips met u deel, wil ik u graag deelgenoot maken van mijn visie op recruitment. Recruitment staat voor mij gelijk aan Marketing. Vandaar dat ik veel nadruk leg om u te verplaatsen in de denk- en belevingswereld van de kandidaat. U moet van buiten naar binnen denken en niet zoals zo vaak gebeurt van binnen naar buiten.

Hierbij mijn 3 tips om in contact te komen met uw doelgroep:

Tip 1: Presenteer uw vacature waar uw doelgroep aanwezig is

Een Oriënterende of Latent zoekende kandidaat moet op een onverwacht moment geprikkeld worden door uw vacature. Zorg er voor dat u aanwezig bent waar uw doelgroep aanwezig is. Met slimme tools (Hyper Targeting) is het mogelijk om advertentieruimte in te kopen op websites waar uw doelgroep aanwezig is.

Voorbeeld:Een website als BinnenlandsBestuur wordt gegarandeerd bezocht door medewerkers binnen overheidsorganisaties. De tool zorgt er voor dat zodra een werkzoekende uit bijvoorbeeld Zuid-Nederland de website bezoekt, uw vacature te zien krijgt.

Tip 2: Kruip in de huid van uw doelgroep

Bestuurders, toezichthouders, managers of directieleden kennen een aantal piekperiodes in hun professioneel bestaan. Die liggen heel vaak in de laatste 5 werkdagen van een maand. Zonde van uw tijd als u dan probeert in contact te komen met potentiële kandidaten. Zeker kandidaten die latent of oriënterend aan het zoeken zijn. Die hebben in die periode hun focus op andere zaken gericht. Daarna bent u weer aan de beurt.

Tip 3: Benader een kandidaat actief

Door de twee voorgaande tips heeft u uw doelgroep al wat beter leren kennen. Tijd voor actie. U gaat potentiele kandidaten actief benaderen via bijvoorbeeld Linkedin. Maar let wel goed op, uw toenadering moet persoonlijk zijn, kort en bondig en gericht op het profiel van de potentiele kandidaat. Een standaard bericht uitsturen naar diverse kandidaten werkt niet. U moet de aandacht trekken door iets wat u in het profiel ziet als haakje te gebruiken om de aandacht om te zetten in interesse. Dat de kandidaat het gevoel krijgt dat er goed is nagedacht waarom hij of zij wordt benaderd.

Voorbeeld: ik neem mijn eigen Linkedin-profiel als voorbeeld. Daar heb ik staan “recruitment 3.0 met de mens voorop” . Iemand die mij benadert en aangeeft dat hij of zij in mij geïnteresseerd is omdat ze hulp nodig hebben om de organisatie succesvoller te maken waarbij de mens voorop staat, heeft mijn aandacht en interesse! Dan weet ik in ieder geval dat mijn profiel goed gelezen is.

Mocht het dan nog niet lukken, bel me op 06-46117342 en we plannen een afspraak!

max ruiters

partner

Max Ruiters is sinds 2012 als partner verbonden aan Delfin Executives en gespecialiseerd in het vervullen van zowel structurele als interim-vacatures binnen de non-profitsector. Zijn expertise wordt verder ingezet bij ontwikkelingen, zelfevaluaties en vacatures bij Raden van Toezicht en Raden van Commissarissen.