Ahmet Aydogan, onze impact executive van het eerste uur

“Drie maanden, Mark. Zo lang zou de opdracht toch duren……”

Ahmet eerste reactie als we elkaar weer spreken. Drie maanden was mijn antwoord op zijn vraag voor hoe lang ik  iemand nodig had in Ankara. Dat was in 2012, toen De Meeuw een bedrijf in Ankara had gekocht en de CFO mij vraagde: ken jij iemand die een brug kan slaan tussen de Turkse en Nederlandse cultuur.

We zijn inmiddels vele jaren verder en Ahmet heeft het bedrijf op enig moment met 2 broers overgenomen. En timmert nu onder de naam DMT Modular  hard aan de weg om er een succesverhaal van te maken. En dat lukt vrij aardig.

Rode draad door dit verhaal is impact. Want verhuizen met je familie naar Ankara, samen met je broers een bedrijf overnemen, zaken doen in Turkije en andere landen waar de gemiddelde Nederlander niet snel komt en last but not least mensen bijstaan in nood. Dan weet je wat impact betekent voor jezelf, je naaste maar ook voor mensen die je niet kent.

 

Waar ben je trots op?

“Het meest trots ben ik op de risico’s die we hebben genomen en hoe we die hebben omgezet in succes,” vertelt Ahmet. “In 2012 verhuisden we naar Turkije om uiteindelijk een noodlijdend bedrijf over te nemen. Dat was een grote gok, maar inmiddels zijn we marktleider in modulaire bouw in Turkije en hebben we een stevige voet aan de grond in Nederland.”

 

Voor welke uitdagingen kwam jij te staan?

“dat zijn er heel wat. De opdracht voor het aardbevingsgebied bracht heel veel uitdagingen met zich mee: zo werden  volledige vrachtwagenladingen vermist en ons materiaal bezorgd bij een van onze concurrenten. Door ons grote netwerk hebben we die obstakels kunnen overwinnen.

Een andere uitdaging was om in korte termijn  900 medewerkers te werven, die hadden we nodig om de grote aantallen units te kunnen produceren.

“Maar daarnaast kom ik in diverse crisisgebieden omdat daar behoefte is aan tijdelijke huisvesting. En zaken doen in Syrië, Irak en andere landen in de regio is een andere tak van sport dan ik in Nederland gewend was. Want hoe krijg ik bijvoorbeeld valuta uit een land als Irak, hoe zorg ik ervoor dat de veiligheid van mij en onze medewerkers gegarandeerd is”

 

Welke impact maak jij met je bedrijf?

“Onze modulaire bouwoplossingen zijn ontworpen voor snelheid en efficiëntie. Na een ramp kunnen wij binnen enkele dagen woningen, ziekenhuizen en andere voorzieningen opbouwen.

Tijdens de covid-pandemie hebben we in slechts dertig dagen een compleet ziekenhuis gebouwd in Istanbul, samen met andere bedrijven.”

De impact van ons werk is tastbaar: “We bieden oplossingen die mensen letterlijk een veilig onderkomen geven na rampen. Dat is meer dan alleen een product leveren; we geven mensen hun waardigheid terug in een tijd van crisis.”

Naast zijn werk in Turkije, levert Ahmet’s bedrijf ook in Nederland modulaire oplossingen voor de bouwsector. “We zijn de enige Turkse partij die modulaire woningen van permanent nivo aan de Nederlandse markt levert welke aan de strenge Nederlandse bouwnormen voldoen. Dat is iets waar we ontzettend trots op zijn. We hebben een brug geslagen tussen twee landen en helpen om woningnood op te lossen, zowel in Nederland als daarbuiten.”

 

Welke impact heeft dit op jouw familie?

Ondanks de zakelijke successen en uitdagingen is Ahmet zich bewust van de impact op zijn gezin. Op enig moment heeft hij samen met zijn gezin  besloten om vanuit Nederland te verhuizen naar Ankara. Dat is een metropool in niets te vergelijken met welke stad dan ook in Nederland

“We wonen met onze kinderen in een rustige buitenwijk van Ankara, ver weg van de chaos van de stad. Dat was een bewuste keuze, want onze kinderen moeten kunnen opgroeien in een stabiele omgeving, ook al is mijn werk hectisch.”

De druk van het runnen van een groot bedrijf en het nemen van grote financiële en operationele risico’s blijft natuurlijk niet onopgemerkt thuis. “Mijn gezin begrijpt de druk die komt kijken bij mijn werk, maar ik probeer altijd tijd te vinden om samen te ontspannen. We hebben veertien honden (red. Ja u leest het goed, 14) en een wandeling met hen helpt me om mentaal tot rust te komen na een lange dag vol uitdagingen.”

Welk advies heb je voor ondernemers die naar Turkije willen gaan?

Voor ondernemers die overwegen om in Turkije zaken te doen, heeft Ahmet duidelijke adviezen. “Ten eerste: bereid je voor dat samenwerken met lokale ondernemers gepaard gaat met emotie. In onderhandelingen legt de Turkse zakenpartner de lat hoog. Daar zul je als nuchtere, rationele Nederlander een weg in moeten vinden”

Daarnaast benadrukt hij het belang van een sterk lokaal netwerk. “Je kunt hier niets bereiken zonder goede connecties, vooral niet als je samenwerkt met overheidsinstanties. Politiek is een gevoelig onderwerp, dus ik raad aan om altijd neutraal te blijven en je niet te binden aan een bepaalde partij of agenda. Wat vandaag goed is, kan morgen veranderen.”

Tot slot adviseert hij om te investeren in technologie en automatisering. “Turkije biedt enorme kansen, maar je moet slim en efficiënt zijn om concurrerend te blijven. We hebben veel geïnvesteerd in automatisering en dat heeft ons geholpen om snel te kunnen leveren zonder in te boeten op kwaliteit.”

De belangrijkste mijlpaal kwam na de verwoestende aardbevingen in Turkije. “We kregen een opdracht ter waarde van enkele tientallen  miljoenen dollars om binnen vijf maanden 14.000 noodwoningen te bouwen. Terwijl we normaliter 300 units per maand produceerden. Toen de opdracht binnenkwam om duizenden woningen te produceren in een extreem korte tijd, stond ik samen met mijn broer voor een enorme beslissing. Het financiële risico was gigantisch: als we het niet zouden redden, zou het ons bedrijf kunnen kosten.

Maar we hebben het gehaald. Onze units boden tienduizenden mensen een dak boven hun hoofd. Dat is waar ik echt trots op ben: niet alleen de zakelijke prestatie, maar ook de humanitaire impact die we daarmee hebben gemaakt.”

Voor vragen over ahmet Aydogan, onze impact executive van het eerste uur kun je contact opnemen met Mark Simons.

Artikelen

Mark Simons

Help, ik heb geen opvolger!

De afgelopen jaren heb ik al diverse familiebedrijven mogen helpen in het vinden van een externe opvolger. Vanuit deze ervaring weet ik dat ...

Max Ruiters

Vijf vragen aan Hendrik Pot

“Soms heb je een goede reden om je even niet aan de snelheid te houden” ...