Wervingsprofiel via ChatGPT: goed idee of niet?

De ontwikkelingen rondom Artificial Intelligence (AI) gaan in een razend tempo. De nieuwste hit is je vast niet ontgaan: ChatGPT of Google’s Bard zijn onderwerp van de dag, met voor- en tegenstanders, zoals bij iedere nieuwe ontwikkeling. Wat voor impact heeft deze ontwikkeling op je organisatie en op die van ons als Executive Search bureau? Hoe rolt er een grotendeels kloppende tekst uit het systeem? En hoe zien wij de impact van de ChatGPT op de wervingsprofielen die we schrijven?

Wat is het precies?

ChatGPT is een chatbot of applicatie waar je mee kunt converseren. De antwoorden van ChatGPT komen heel menselijk over en volgen snel na je vraag. Doordat de chatbot in staat is om zijn vorige antwoorden te onthouden, kun je ook een vervolgvraag stellen. Dit geeft het gevoel van een daadwerkelijke dialoog met vrienden of familie. Maar hoe komt de chatbot aan zijn kennis?

Hoe ontstaat een tekst vanuit ChatGPT?

ChatGPT haalt zijn kennis uit de grootste kennisbank ter wereld, het internet. In een aantal steekwoorden geef je aan waar je naar op zoek bent en dan gaat de bot voor je aan de slag.

Als voorbeeld nemen we een vacature voor een HR-manager . Verzamel een aantal kernwoorden voor een HR-functie, zoals: human resources, personeelszaken, vacature etc. Op basis hiervan gaat de bot zoeken in het archief naar soortgelijke vacatures die eerder gepubliceerd zijn. De gemeenschappelijke informatie in deze eerder geschreven vacatures zorgen ervoor dat de bot een volledige vacaturetekst voor je schrijft. Check deze tekst op (feitelijke) onjuistheden, zoals een andere salarisschaal, wel of geen lease-auto etc. En je kunt live met je vacature.

Onze visie op vacatureteksten van ChatGPT.

De vacature is gepubliceerd, nu is het ‘wachten’ tot de juiste kandidaat zich meldt. Hopelijk heb je hier wat tijd voor uitgetrokken, want ik ben er nog niet zo van overtuigd dat een chatbot een krachtig wervingsprofiel voor je kan schrijven. Waarom niet?

In het artikel van Mark over de functie-eisen lees je dat een nieuwe benadering van een wervingsprofiel noodzakelijk is om kandidaten te verleiden om te solliciteren. Een chatbot haalt informatie op uit eerder geschreven vacatures… De kans dat jouw vacaturetekst grotendeels gelijk is aan andere vacatureteksten wordt dus alleen maar groter door het gebruik van ChatGPT. De kans op verleiden en overtuigen wordt kleiner.

In plaats van een vacaturetekst snel afronden met behulp van een chatbot, adviseren wij om goed te kijken naar de reden voor de vacature. Wat heeft de organisatie écht nodig? Welke persoon en welk karakter zoek je hiervoor? Gun jezelf en je collega’s de tijd om de basis van je vacature krachtig neer te zetten. Vanuit hier schrijf je een specifieker en unieker wervingsprofiel, waardoor de juiste kandidaat zich aangetrokken voelt.

Mens boven bot!

Toch opzoek naar een helpende hand in het schrijven van een goed wervingsprofiel? Stuur ons een bericht, we kijken graag met je mee naar de vraag achter de vraag om de juiste kandidaat te verbinden aan jouw organisatie.

Veerle Bex
Voor vragen over wervingsprofiel via ChatGPT: goed idee of niet? kun je contact opnemen met Veerle Bex.

Artikelen

Mark Simons

Help, ik heb geen opvolger!

De afgelopen jaren heb ik al diverse familiebedrijven mogen helpen in het vinden van een externe opvolger. Vanuit deze ervaring weet ik dat ...

Max Ruiters

Vijf vragen aan Hendrik Pot

“Soms heb je een goede reden om je even niet aan de snelheid te houden” ...