19% meer vrouwelijke benoemingen in 2021

Vrouwelijke benoemingen gestegen met 19% in 2021.

Meer vrouwelijke commissarissen gewenst

2021 was in vele opzichten een bewogen jaar vol met teleurstellingen, ontmoetingen die niet doorgingen en ontwikkelingen die vertraging opliepen door de corona-beperkingen. Gelukkig zijn er ook fronten waar goede stappen gezet zijn met mooie resultaten.

In februari 2021 werd in de Tweede Kamer besloten tot vrouweningroeiquotum dat moet leiden tot minimaal 33% vrouwelijke commissarissen bij beursgenoteerde bedrijven en uiteindelijk natuurlijk tot meer vrouwen in leidinggevende posities in de volle breedte.

Zichtbare stijging in bemiddeling vrouwen

Als recruiters kunnen we daar een belangrijke bijdrage aan leveren. Elke dag zijn we bezig met het spotten van talentvolle vrouwen, ze in de spotlight te zetten en ze voor te dragen bij onze opdrachtgevers. Om onze vijver van vrouwelijke leiders te vergroten, faciliteren we opleidingen voor toezichthouders, startten we met een netwerk voor vrouwelijke bestuurders en directeuren. Verder geeft Delfin Executives hen een podium met onze rubrieken ‘De vijf vragen aan’ en het ‘Carrièreadvies van’. Dat het opbouwen van en investeren in de relaties met deze talenten loont, zien wij en onze opdrachtgevers terug in onze bemiddelingen.

We zijn heel blij wederom een stijging te kunnen rapporteren van vrouwelijke kandidaten die we afgelopen jaar bemiddeld hebben. Allereerst onze Executive Search opdrachten (management, directie en bestuurdersrollen): 39% van de bemiddelingen betrof een vrouwelijke kandidaat tegenover 34% in 2020. Bij toezichthoudende rollen zien we zelfs dat 72% (!) van de bemiddelde vacatures afgelopen jaar is ingevuld met een vrouw tegenover 28% man. Een ware inhaalslag. Gelukkig komen we geen Raad meer tegen voor wie het geen thema is.

Keep up the good work

Alles opgeteld zien we een overall score van 43% vrouwelijke bemiddelingen ten opzichte van 57% mannelijke bemiddelingen, een groei van ruim 19% ten opzichte van 2020. We groeien gestaag door naar een evenwicht. We zijn er nog niet, dus wij zetten de lijn door: we starten onder andere komend jaar met een intervisiegroep voor toezichthouders die met elkaar willen sparren over nieuw toezicht en hoe je diversiteit en inclusiviteit in kunt brengen in je Raad. En graag vertellen we u in januari meer over ons nieuwste initiatief om vrouwelijk leiderschap te stimuleren. Ons goede voornemen voor 2022 is om eind volgend jaar minimaal een 50/50 score te kunnen rapporteren op deze plek. Daar gaan we voor!

Elise Lansu
Voor vragen over 19% meer vrouwelijke benoemingen in 2021 kun je contact opnemen met Elise Lansu.

Artikelen

Max Ruiters

Max Ruiters: omarm de non-profitsector vanuit vertrouwen

‘Werken in deze sectoren biedt de unieke kans om echt impact te maken.’ ...

Max Ruiters

Yes, er is krapte!

“Is krapte niet juist een mogelijkheid om je processen kritisch onder de loep te nemen en creatief te worden?” ...