3 kritische succesfactoren van interim-management

Het speelveld bij interim-management is de afgelopen jaren fors veranderd. Interimmanagers worden ingezet om tijdelijke projecten kracht bij te zetten of natuurlijk voor het tijdelijk overbruggen van een vacante positie. We zien echter meer en meer dat de vraag verschuift naar complexe en soms ingrijpende opdrachten. Wij geloven dat het inhuren van een interimmanager een stap is naar het succesvoller maken van je organisatie.

Bij het werken aan een interim opdracht zijn 3 elementen cruciaal, voor ons en onze opdrachtgever, om tot succes te komen: 

1. Een interim-management opdracht is geen vacature

Te vaak wordt er gewerkt vanuit een functieprofiel, terwijl het oplossen van de probleemstelling leidend moet zijn. Ga daarom op zoek naar de vraag achter de vraag. Definieer de probleemstelling, maar ook de context en complexiteit waarin de probleemstelling zich beweegt. En bepaal van daaruit het profiel van de interimmer. Een specifiekere zoektocht zorgt voor een sterker resultaat.  

2. Haal meer kwaliteit binnen dan op het eerste oog nodig is

Hoe goed de probleemstelling ook gedefinieerd is, de praktijk blijkt vaak weerbarstiger zodra de Interim Manager aan het werk gaat. Dan blijkt de uitdaging complexer te zijn, de weerstand groter of een combinatie van beide. Dan is het een luxe om een interimmanager in huis te hebben die niet direct op zijn of haar tenen moet lopen maar extra bagage meebrengt. En zo de organisatie bij de hand kan nemen.

3. Start met een plan van aanpak

Doordat we aan de voorkant helder de probleemstelling hebben gedefinieerd, biedt de organisatie de interimmanager de mogelijkheid om een plan van aanpak te maken met duidelijke meetmomenten. Gebruik dit plan en vooral de meetmomenten voor tussentijdse evaluaties. Zo zorgt u er ook voor dat de focus op de opdracht blijft liggen en het doel in gezamenlijke overeenstemming wordt gerealiseerd.

Overtuigd van deze 3 succesfactoren maar nog op zoek naar de juiste Interim Manager. Laten we in gesprek gaan, want vaak kennen wij de kandidaat al waar u naar op zoek bent.

Voor vragen over 3 kritische succesfactoren van interim-management kun je contact opnemen met Mark Simons.

Artikelen

Max Ruiters

Max Ruiters: omarm de non-profitsector vanuit vertrouwen

‘Werken in deze sectoren biedt de unieke kans om echt impact te maken.’ ...

Max Ruiters

Yes, er is krapte!

“Is krapte niet juist een mogelijkheid om je processen kritisch onder de loep te nemen en creatief te worden?” ...