Een blik achter de schermen: De voorbereiding (1)

Bij het uitvoeren van een werving & selectie of executive search traject komt meer kijken dan verwacht. Dat merken wij in ieder geval als we uitleg geven wat we allemaal doen. Daarom gunnen wij u in drie delen een blik achter de schermen.

De indeling

Deel 1 gaat over de voorbereiding van het traject, deel 2 over de werving en in deel 3 gaan we dieper in op de selectie. We nemen een fictieve werving naar een Directeur/Bestuurder als voorbeeld, waarbij sprake is van een RvC en een OR. Qua complexiteit de meest uitdagende setting. Vanzelfsprekend hebben wij ook wervingstrajecten die iets overzichtelijker en compacter zijn.

Het executive search team

Intern maken we eerst de afweging wie er betrokken worden bij dit wervingstraject. In deze casus zijn dat 2 partners. Enerzijds om de continuïteit in het proces te borgen. Anderzijds omdat de een sterk is in het analyseren van de vraagstelling en de ander beter is in de verbinding leggen tussen de verschillende stakeholders. Zo krijgt de opdrachtgever het beste van 2 werelden.

Voorbereiding van het traject

Een goede voorbereiding is het halve werk, dat geldt zeker voor werving & selectie trajecten. Dus voordat we van start gaan met de werving hebben er al diverse gesprekken plaatsgevonden met de RvC (in deze casus onze opdrachtgever), de OR en met andere stakeholders in de organisatie. Uit deze gesprekken destilleren wij een aantal zaken:

  • Wat heeft de organisatie nodig om nog succesvoller te worden. Uit onze ervaring blijkt dat onder een vacature op management of directieniveau altijd een specifieke opdracht ligt. Een opdracht variërend van het managementteam weer in haar kracht zetten, de organisatie klaarstomen voor de digitale transformatie tot het ombuigen van een cultuurverandering en alles wat daartussen kan zitten.
  • Zit iedereen op dezelfde lijn qua profiel van de kandidaat, zo niet dan brengen we partijen bij elkaar
  • Wat zijn de informele verhoudingen tussen de diverse gremia. Als deze op scherp staan dan gaan we daar in het traject last van krijgen. Het is dus zaak deze situatie te bespreken en te blijven monitoren

Op basis van deze gegevens schrijven wij het wervingsprofiel en leggen deze voor aan onze opdrachtgever en de diverse stakeholders. Voor ons een tweede check of iedereen op 1 lijn zit. Is er toch nog verschil van inzicht, dan sturen we bij. Bij een volmondige ja is het profiel definitief.

Campagne manager onderdeel van ons Executive Search team

In de tussentijd heeft Veerle Bex, onze Campagne Manager, uitgezocht waar en op welke wijze wij de vacature onder de aandacht brengen. Variërend van onze eigen website, specifieke vacaturesites, soms aangevuld met printadvertenties. Maar we zetten ook nieuwe technologieën in die ervoor zorgen dat de vacature op het juiste moment bij de juiste kandidaat in beeld komt, zoals gerichte online campagnes.

Daarnaast zorgt Veerle ervoor dat de teksten in het wervingsprofiel SEO proof zijn (dat vindt Google leuk) en dat we de achterkant van de vacature-pagina zo inrichten dat deze geïndexeerd wordt door Google for Jobs.

Voorbereiding wervingsfilm

We zijn nog niet klaar want we hebben afgesproken dat we de campagne ondersteunen met een pakkende videoclip. Samen met onze partner Hout Video maken we een meer dan onderscheidende wervingsfilm. Wij zorgen voor de coördinatie, Hout Video voor de realisatie.

We zijn inmiddels 2 tot 3 weken verder en werken langzaam toe naar het live gaan van de vacature. De werving kan van start gaan, meer daarover in deel 2.

Voor vragen over een blik achter de schermen: De voorbereiding (1) kun je contact opnemen met Mark Simons.

Artikelen

Max Ruiters

Vijf vragen aan Peter van Mulkom

“Maak bespreekbaar daar waar het schuurt” ...

Max Ruiters

Vijf vragen aan Linda van Driel

“Omarm dat je anders bent.” ...