Bullshit Jobs

Wist u dat 20% van de werkzame mensen in de Westerse wereld het gevoel heeft in een baan te zitten die er niet toe doet! Althans volgens de Amerikaanse Antropologist David Graeber.

Wat betekent dat in Nederland

20%…. laat dat even op u inwerken met in uw achterhoofd dat er in Nederland een werkzame beroepsbevolking is van 9.4 mln mensen. Het is discutabel om die 20% zomaar te projecteren op Nederland. Tel daar bij op dat het gevoel hebben niet wil zeggen dat je werk er niet toe doet. Dus laten we er gemakshalve vanuit gaan dat we op 5% zitten. Dat zijn 470.000 werkenden.

Ik hoor u al zeggen: die 470.000 hebben niet allemaal de competenties om de huidige vacatures in te vullen. En dat klopt. Maar na het zien van de Documentaire Bullshit Jobs uitgezonden bij Tegenlicht gaat u wellicht anders kijken naar uw eigen organisatie. Blijken er ineens rollen te zijn die er echt niet toe doen, terwijl een deur verder de afdeling om mensen schreeuwt.

Ik zag het met eigen ogen

Een ding weet ik heel zeker: dit fenomeen speelt ook in Nederland. Vorige week nog ervaren toen de managementassistente een assistente had (u leest het goed) en beide dames met mij aan tafel gingen zitten om de planning van een wervingsproces te agenderen…

En dat het ook speelt op andere niveaus in organisaties werd mij duidelijk toen de Corporate Controller van een grote organisatie mij vertelde waar zijn werk uit bestond: vooral het maken van Powerpoint presentaties voor de Raad van Bestuur. Zonde dat we jouw talenten niet beter benutten was mijn eerste reactie. Precies de reden dat ik tegenover u zit was het antwoord. Betreffende kandidaat is inmiddels gestart op een relevante functie bij een zorgorganisatie en zijn voormalige Raad van Bestuur heeft wellicht nog niet in de gaten dat ze geen Powerpoint presentaties meer krijgen, want daar keken ze nooit naar.

Voor vragen over bullshit Jobs kun je contact opnemen met Mark Simons.

Artikelen

Max Ruiters

Vijf vragen aan Nanny Huismans

“Laat je niet overrulen door competenties in profielen.” ...

Max Ruiters

Stroom Zuid & Delfin impact executives slaan handen ineen

Investeren in duurzame samenwerking is meer dan een begrip. Het is een overtuiging die zowel bij Stroom Zuid als Delfin impact executives...