Functie-eisen bijstellen zonder de eisen bij te stellen

Afgelopen week was volop in het nieuws dat steeds meer organisaties geen sollicitaties ontvangen op hun vacatures. Met het gevolg dat men de eisen bij gaat stellen, met minder genoegen te nemen. Dat lijkt mij een ongezonde insteek voor organisaties met ambitie, voor organisaties die impact willen maken.

Draai het om

Wat wil je bereiken met het invullen van je vacature? Vaak is een vacature een kans om de organisatie te verbeteren, een volgende stap te laten zetten. En het verbeteren van een organisatie doe je niet vanuit een functieprofiel, maar vanuit de rol die je als manager of professional pakt.

Is daar 5 of 10 jaar werkervaring voor nodig? Een afgeronde HBO of WO opleiding? Nee, volgens mij niet. Vaak is daar een bepaalde attitude voor nodig waarbij ervaring en opleiding best handig kan zijn. Maar wie bepaalt of die grens op 5 of 10 jaar werkervaring ligt, of je een HBO’er of Acadeem nodig hebt. Na 20 jaar kandidaten bemiddelen weet ik het nog steeds niet. En toch vragen we ernaar. Hierdoor sluiten we kandidaten uit die slechts 3 jaar ervaring meebrengen, maar wel de juiste attitude hebben.

Dus stop met dergelijke eisen en verleid de kandidaat met de rol die hij of zij kan pakken in een organisatie in plaats van kandidaten uitsluiten via een functieprofiel. Want zeg nu zelf: hoe veel overeenkomsten heeft jouw functieprofiel met de rol die je nu uitvoert?

Xavi Simons

De drijvende kracht bij PSV is een 19 jarig talent: Xavi Simons (geen familie). Als het nodig is neemt hij het hele elftal op zijn schouders. Zou hij gereageerd hebben als PSV op zoek was geweest naar een speler met 10 jaar ervaring? Nee hij wist van te voren dat hij een bepaalde rol zou mogen pakken. Een rol die PSV en hemzelf beter maakt, een win-win situatie zonder de eisen bij te stellen!

Aan de slag maar je weet niet hoe?

Klinkt eenvoudig het bovenstaande, maar kan soms lastig zijn in de praktijk.

Ik kom graag een keer op bezoek om te sparren hoe een functieprofiel omgezet kan worden in een aantrekkelijk wervingsprofiel. Misschien is verleidingsprofiel een nog betere term. Stuur mij een bericht.

Voor vragen over functie-eisen bijstellen zonder de eisen bij te stellen kun je contact opnemen met Mark Simons.

Artikelen

Max Ruiters

Max Ruiters: omarm de non-profitsector vanuit vertrouwen

‘Werken in deze sectoren biedt de unieke kans om echt impact te maken.’ ...

Max Ruiters

Yes, er is krapte!

“Is krapte niet juist een mogelijkheid om je processen kritisch onder de loep te nemen en creatief te worden?” ...