Help, ik heb geen opvolger!

De afgelopen jaren heb ik al diverse familiebedrijven mogen helpen in het vinden van een externe opvolger.

Vanuit deze ervaring weet ik dat opvolging in familiebedrijven een complex en gevoelig onderwerp kan zijn. Zeker als een opvolger niet aanwezig is of de volgende generatie er nog niet klaar voor is.

Dat hoeft niet altijd te leiden tot de verkoop van het bedrijf. Er zijn manieren om dit op te lossen zonder afscheid te nemen van wat vaak generaties lang is opgebouwd.

Hieronder beschrijf ik 3 drie benaderingen om dit te bereiken:

 

1) Betrek externe expertise voor verfrissende inzichten

Een veelgemaakte vergissing is om opvolging binnen de familie te houden, ook wanneer er geen geschikte kandidaat is. Door externe experts in te schakelen, zoals executive searchers, kun je de organisatie versterken met nieuwe leiders die passen bij de cultuur van het bedrijf. Dit zorgt voor een frisse blik met behoud van tradities en stimuleer je vernieuwing en professionalisering.

 

2) Begin tijdig met opvolgingsplanning

Ondernemers zijn optimistisch van aard en vinden het vaak lastig het bedrijf los te laten. Maar stel opvolgingsplanning niet uit tot het laatste moment. Idealiter start je hier jaren van tevoren mee. Dit geeft een externe opvolger de ruimte om in te groeien en zorgt voor een soepele overdracht van verantwoordelijkheden. Dat geeft zowel de ondernemer als de externe opvolger comfort.

 

3) Versterk het managementteam

In plaats van te focussen op één opvolger, kun je ervoor kiezen om het managementteam te versterken. Dit zorgt voor meer stabiliteit en kan ervoor zorgen dat de verantwoordelijkheid voor het bedrijf verdeeld wordt over meerdere sterke spelers. Deze aanpak neemt veel druk weg bij familieleden die mogelijk (nog) niet klaar zijn voor de zware taak van directeur/eigenaar​.

 

Onze impact approach

Met een zorgvuldige planning en de juiste begeleiding hoeft opvolging geen obstakel te zijn, maar juist een kans om het bedrijf naar een nieuw niveau te tillen.

Daarvoor hebben we bij Delfin impact executives onze impact approach ontwikkeld. Een methodiek waarin ratio en emotie elkaar versterken om te komen tot een oplossing.

 

Nieuwsgierig?

Bel me op 06-52376775 en ik vertel je graag in een persoonlijk gesprek hoe wij jou gaan helpen om jou dromen te realiseren.  Daarnaast zal ik de komende weken enkele voorbeelden uit de praktijk op anonieme basis delen.

Voor vragen over help, ik heb geen opvolger! kun je contact opnemen met Mark Simons.

Artikelen

Max Ruiters

Vijf vragen aan Hendrik Pot

“Soms heb je een goede reden om je even niet aan de snelheid te houden” ...

Max Ruiters

Max Ruiters: omarm de non-profitsector vanuit vertrouwen

‘Werken in deze sectoren biedt de unieke kans om echt impact te maken.’ ...