Vijf vragen aan Hendrik Pot

“Soms heb je een goede reden om je even niet aan de snelheid te houden”

We spraken Hendrik Pot, managing director a.i. bij Vebego, lid van de Raad van Toezicht bij Stichting Mensen Met Mogelijkheden en co-founder van MikeBikes in Kuala Lumpur.

Wat triggert deze succesvolle ondernemer om toezichthouder in de zorg te worden?

Juist vanwege het ondernemerschap denk ik dat ik van toegevoegde waarde ben als toezichthouder. Ondernemerschap en de non-profitsector moet je niet zien als twee werelden, je kunt juist van elkaar leren en voor elkaar van betekenis zijn. Het werk is natuurlijk totaal verschillend maar als mens wil ik van nature iets betekenen voor de ander, dat zit in me. Niet alleen in toezicht maar ook in ondernemen. Neem nu MikeBikes in Kuala Lumpur. Hier kan ik ethisch ondernemen. Onze fietstours hebben een social return karakter. Dat wil zeggen dat we in onze totale bedrijfsvoering de lokale bevolking betrekken. Dat is duurzaam ondernemen waar je iets betekent voor de lokale bevolking. Bij Stichting Mensen Met Mogelijkheden is dat eigenlijk hetzelfde. Het woord zegt het al ‘mogelijkheden’ schrap het woord ‘beperking’. Als ik bij die stichting met mijn expertise kan bijdragen als toezichthouder, dan zorgt dat ook voor veel voldoening. Ik werd gevraagd om te helpen met een professionalisering van de stichting en dat doe ik graag.

Vijf vragen aan Hendrik Pot - Delfin impact executives

Hoe ervaar je je toezichthouderschap?

Ik gaf al aan dat ik voldoening haal uit het gegeven dat ik iets kan betekenen. Stichting Mensen Met Mogelijkheden zorgt voor kleinschalig begeleid wonen, dagbesteding en ambulante begeleiding voor mensen met een verstandelijke beperking en/of een psychische aandoening. De RvT staat op afstand en dat professionaliseren vind ik mooi. Ik ervaar het toezichthouderschap ook als leerzaam. In de RvT zitten 4 verschillende toezichthouders vanuit de zorg, een bestuurlijke omgeving en ondernemers. Dat is boeiend. We leren van elkaar, duurzaam in het belang van een kwetsbare doelgroep. Ik ervaar echter ook dat het meer tijd kost dan van tevoren gedacht maar dat is gezien de doelstellingen meer dan de moeite waard.

Waar moet een toezichthouder rekening mee houden?

Het meest makkelijk is: met alles. Je moet zorgen dat processen goed georganiseerd zijn en dat je op tijd de juiste informatie krijgt of “haalt” indien nodig. Ga op het randje zitten van de stoel van de bestuurder qua informatievoorziening. Het kan soms nodig zijn dat je er net even over heen gaat als de situatie dat verlangt. Immers, besturen en toezichthouden doe je niet uit angst, maar op basis van kennis en inzicht en waar nodig neem je een verdedigbaar standpunt in. Ook als dat tegen de stroom in gaat. Soms heb je een goede reden om je even niet aan de snelheid te houden gebruik ik vaak als metafoor. Waarom timmeren we alles dicht met regeltjes en nog erger … spreek je daar veroordelend over. Als een ambulance met sirene achter je zit, mag – nee moet – je even harder rijden als de ambulance daardoor makkelijker voorbij kan. Als toezichthouder heb ik ervaren dat je vooral rekening moet houden met de kwaliteit van je organisatie en dat op afstand. Waar doe je het voor? Heb je juiste kaders vastgesteld zodat de bestuurder zijn of haar werk goed kan doen. Je moet zichtbaar zijn door onzichtbaar te acteren in het belang van de organisatie.

Wat moet morgen veranderen in toezichthoudend Nederland?

Die enorme regeldruk. Dat zegt iedereen natuurlijk maar ik ervaar het ook zo. Als je ziet waar je ook als toezichthouder aan moet voldoen. En wie houdt toezicht op het toezicht? En wat ook mag veranderen is het imago van de toezichthouder, daar moeten we met z’n allen aan werken. Het is een verantwoordelijke functie die er toe doet, waar je impact kunt maken. Als je toezicht goed organiseert is het ook aantrekkelijk voor een nieuwe generatie toezichthouders. Het is niet iets voor oude grijze mannen, maak het aantrekkelijk voor iedereen die iets kan en wil bijdragen. Haal het uit de ego-achtige sfeer.

Welke tips heb je voor (aankomende) toezichthouders?

Denk niet meteen, dat is niets voor mij of ik herken me niet in het profiel. Dat is echt grote onzin. Kijk naar wat je wél kunt, hoe kun jij bijdragen? Denk dus niet in beperkingen maar in mogelijkheden. Verdiep je van tevoren goed in de organisatie. Wat zijn de doelstellingen en zoals gezegd, hoe kun jij hieraan bijdragen. Ook naast de geijkte paden is ruimte. Durf, stel vragen en geniet. Als je vanuit je innerlijk durft bij te dragen dan komt het beste in je boven zoals ik heb gemerkt in Kuala Lumpur en bij de Stichting Mensen Met Mogelijkheden.

Voor vragen over vijf vragen aan Hendrik Pot kun je contact opnemen met Max Ruiters.

Artikelen

Mark Simons

Ahmet Aydogan, onze impact executive van het eerste uur

“Drie maanden, Mark. Zo lang zou de opdracht toch duren……” Ahmet eerste reactie als we elkaar weer spreken. Drie maanden was mijn...

Mark Simons

Help, ik heb geen opvolger!

De afgelopen jaren heb ik al diverse familiebedrijven mogen helpen in het vinden van een externe opvolger. Vanuit deze ervaring weet ik dat ...