De impact van een krachtige interimmanager

Lidewij van den Hoogen koos 6 jaar geleden voor het interim vak, met in haar rugzak ruime HR-ervaring opgedaan bij onder andere Hago, Medtronic en APG. Hierdoor heeft ze de mogelijkheid haar vak in de volle breedte uit te oefenen in een diversiteit van organisaties en branches. “Van MediReva tot MVV tot Qwiek, heerlijk afwisselend. Bovendien geniet ik van de vrijheid om je eigen tijd in te delen en te kunnen kiezen welke opdrachten en organisaties bij je passen op dat moment.”

Momenteel is Lidewij actief bij Kabisa in Weert. Kabisa is softwarespecialist en combineert diepgaande technische kennis met praktische ervaring in Hightech, Fintech & E-commerce. Een innovatief bedrijf dat in 15 jaar uitgroeide tot zo’n 100 medewerkers. De cultuur is ambitieus, kwaliteitsgericht met de scrum-methodiek als tweede natuur maar ook gericht op persoonlijke ontwikkeling en een goede werk-privé balans.

In het voorjaar van 2022 ben je gestart bij Kabisa. Wat was de vraag die aan de huidige opdracht ten grondslag lag?

Wees de motor op HR, rondt de verschillende projecten op het gebied van HR die in gang zijn gezet goed af. En maak een opzet voor een integraal HR-plan, dat de organisatie, ook op strategisch niveau, verder brengt.

Wat was je startpunt?

Bij Kabisa ligt een hele goede visie ten grondslag aan alle initiatieven die er op het gebied van HR al waren, een stevig fundament. Door de groei van de organisatie is het een uitdaging om deze initiatieven goed uit te werken: niet alleen een kop, maar ook een staart geven. En ook om de verschillende ideeën concreet te maken en met elkaar te verbinden, zodat deze elkaar kunnen versterken. Daar kon ik mijn tanden goed in zetten!

Van de collega’s kreeg ik een zeer warm welkom en een goede introductie. Iedereen is heel behulpzaam. Het agile werken was voor mij even wennen, maar voor een ‘doener’ als ik prima op aan te haken.

Hoe heb je de organisatie kunnen helpen in hun groei en welke stappen zijn er gezet?

In mijn eerste week stond meteen een scale up met het MT gepland, waarin we de kwartaaldoelen gingen bepalen. Dat gaf meteen een goed ‘boodschappenlijstje’ waarmee ik aan de slag kon. HR is nu specifiek vertegenwoordigd in het MT en we hebben ook enkele taak- en rolverdelingen verduidelijkt. Zo kunnen we veel beter in beeld brengen wat er nodig is om de visie van Kabisa op ontwikkeling richtinggevend te laten zijn en bij te dragen aan de commerciële ambitie.

Keuzes maken en prioriteiten stellen hoort daarbij. Uiteraard zijn de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt een uitdaging, dus hebben we met het team een strategisch recruitmentplan opgesteld. Een heel belangrijk project is het inzichtelijk maken van de loopbaanmogelijkheden binnen de organisatie, met de uitwerking van de zogenaamde ‘Groeiboom’. En uiteraard vooruitkijken met het HR-jaarplan voor 2023!

Wat is jouw toegevoegde waarde voor de organisatie?

Ik heb veel energie en vind het leuk om anderen te enthousiasmeren. Ik zie mezelf ook als een collega en niet als ‘externe’ en daardoor maak ik snel aansluiting in een nieuwe omgeving. Ik ben pragmatisch, weet conceptueel aan te haken maar kan dit ook makkelijk vertalen naar een concrete actie. Daarnaast ben ik specialist in mijn vakgebied, ik kan hier echt helpen en meedoen, benoemen wat ik zie in het MT en op individueel niveau. Mijn brede ervaring in het vakgebied vanuit verschillende soorten organisaties is een prima referentiekader om op terug te vallen.

Overigens vind ik het belangrijk om zelf ook te blijven leren, dat een opdracht voor mij ook van toegevoegde waarde is. ‘Ik kom wat brengen, maar ook wat halen’ zei ik in de eerste kennismaking. Vanuit het MT sturen op verankering van HR-fundament waardoor dit bij kan dragen aan de commerciële doelstellingen, zorgt ervoor dat ik ook mezelf ontwikkel. Ook de IT-consultancy is voor mij een nieuwe omgeving waar ik echt van geniet.

Hoe ziet de toekomst eruit?

We hebben besloten de samenwerking in het nieuwe jaar voort te zetten. Ik kan zelf invulling gaan geven aan de plannen die ik heb opgezet en meebouwen aan de groei van het bedrijf en haar klanten. Je kunt me voorlopig dus nog vinden bij Kabisa!

Elise Lansu
Voor vragen over de impact van een krachtige interimmanager kun je contact opnemen met Elise Lansu.

Artikelen

Max Ruiters

Vijf vragen aan Nanny Huismans

“Laat je niet overrulen door competenties in profielen.” ...

Max Ruiters

Stroom Zuid & Delfin impact executives slaan handen ineen

Investeren in duurzame samenwerking is meer dan een begrip. Het is een overtuiging die zowel bij Stroom Zuid als Delfin impact executives...