Als kandidaat mag je ook kritisch zijn

Je gaat op zoek naar een nieuwe baan omdat je niet meer tevreden bent bij je huidige werkgever, je kunt je niet meer verder ontwikkelen of je bent simpelweg toe aan een nieuwe uitdaging. Hoe dan ook, op het moment dat je de keuze hebt gemaakt dat je verder gaat zoeken, kan het je vaak niet snel genoeg gaan. Met volle energie aan de slag met iets nieuws. Je bent uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek? Top, dat is natuurlijk je eerste doel.

En dan…

De volgende stap is je voorbereiding. Met wie heb je het gesprek? Hoe zit de organisatie in elkaar? Wie zijn haar concurrenten? Is het een bestaande functie of volledig nieuw binnen de organisatie? Een goede voorbereiding is het halve werk. Bereid je dus goed voor op een aantal vragen die jou gesteld kunnen worden tijdens een kennismakingsgesprek.

Tweerichtingsverkeer

Maar een kennismakingsgesprek is natuurlijk geen eenrichtingsverkeer. Als kandidaat mag je tijdens het gesprek ook vragen stellen. Zorg dat je een goed beeld krijgt bij een werkdag, de sfeer op kantoor en tussen werknemers. Verlaat het gesprek zonder vragen, zodat je alles goed in overweging kunt nemen.

De beslissing

Het gesprek heeft plaatsgevonden en je hebt een goed beeld gekregen bij de organisatie, de collega’s en de onderlinge sfeer. Helaas is dit niet de plek waar je jezelf ziet werken, gun jezelf de ruimte om gehoor te geven aan dit gevoel. Het is mogelijk dat de werkgever positief gestemd is over het gesprek en je graag wilt aannemen, terwijl bij jou dit gevoel anders is. Wat doe je dan? Je kunt het uiteraard een kans geven, maar wanneer jouw gevoel echt iets anders zegt, vertrouw dan op jezelf. Uiteindelijk hebben beide partijen er geen baat bij als je op een plek zit, waar je liever niet werkt. Gun jezelf de ruimte om kritisch te zijn en op zoek te gaan naar die perfecte match. Je brengt per slot van rekening een groot deel van je tijd door in je werk.

 

Veerle Bex
Voor vragen over als kandidaat mag je ook kritisch zijn kun je contact opnemen met Veerle Bex.

Artikelen

Max Ruiters

Vijf vragen aan Peter van Mulkom

“Maak bespreekbaar daar waar het schuurt” ...

Max Ruiters

Vijf vragen aan Linda van Driel

“Omarm dat je anders bent.” ...