Waarom een motivatiebrief wel zinvol is!

Ik zie de laatste tijd steeds meer de discussie oplaaien over de motivatiebrief. Iets nauwkeuriger: het ter discussie stellen van de begeleidende brief. Dat is jammer en wordt naar mijn mening veroorzaakt door het verkeerd inzetten van de motivatiebrief.

Solliciteren is een proces

Solliciteren is een proces, eigenlijk een verkoopproces, waar je een aantal stappen moet zetten om tot het uiteindelijke doel te komen: een nieuwe baan.

De eerste denkfout die veel kandidaten maken is dat ze direct inzetten op het verwerven van de vacante baan. Net zoals in een sales traject sla je dan een belangrijk deel van het proces over. Recruitment is namelijk een sales & marketing proces waar je voor zowel kandidaten, recruiters en werkgevers diverse marketingmodellen op los kunt laten. Denk aan AIDA, SPC traject of het Plant-Nurture-Harvest concept.

De eerste stap is ervoor zorgen dat je überhaupt wordt uitgenodigd voor een gesprek. Want zonder die stap kun je de baan vergeten. Maar hoe vergroot je je kans op een gesprek?

De motivatiebrief

Ga er vanuit dat voor een werkgever een vacature een optimale kans is om zijn of haar organisatie nog succesvoller te maken. De organisatie heeft geen behoefte aan een kandidaat, maar aan een oplossing. Als er een goedkopere oplossing te realiseren is zonder iemand aan te nemen zal de werkgever voor die oplossing kiezen. Gelukkig zijn er nog tal van vacatures waar de oplossing onlosmakelijk is verbonden aan een kandidaat.

Ik maak deze opmerking om de mindset van jou als kandidaat te prikkelen. Te vaak lees ik brieven of hoor argumenten aan die vallen onder het kopje “zenden”. Dit heb ik gedaan, daar ben ik goed in en ga zo maar door. En wat is het voordeel voor mijn opdrachtgever, vraag ik dan? Stilte is het antwoord.

Daar is dus de motivatiebrief voor! In deze brief sla je de brug tussen de vacature, uitdagingen en ontwikkelingen binnen het bedrijf (de reden dat je eerst belt en relevante vragen stelt!). Hierin geef jij aan welke kennis, kunde en competenties jij meebrengt om de uitdagingen die je toekomstige werkgever heeft het hoofd te bieden. Hoe jij bij gaat dragen aan het nog succesvoller maken van de organisatie. Dat je wat in je mars hebt bewijst het CV, dat je begrijpt hoe je een deel van deze ervaring gaat inzetten blijkt uit jouw brief.

Bel me als je een klankbord nodig hebt

Ben je net druk bezig om een motivatiebrief te schrijven en je worstelt om bovenstaande aan het papier toe te vertrouwen? Bel me dan en ik help je graag verder. Ik ga de brief echter niet voor je schrijven, anders raakt de Artificial Intelligence tool in de war als deze jouw brief leest.

Voor vragen over waarom een motivatiebrief wel zinvol is! kun je contact opnemen met Mark Simons.

Artikelen

Max Ruiters

Max Ruiters: omarm de non-profitsector vanuit vertrouwen

‘Werken in deze sectoren biedt de unieke kans om echt impact te maken.’ ...

Max Ruiters

Yes, er is krapte!

“Is krapte niet juist een mogelijkheid om je processen kritisch onder de loep te nemen en creatief te worden?” ...