Yes, er is krapte!

“Is krapte niet juist een mogelijkheid om je processen kritisch onder de loep te nemen en creatief te worden?”

Krapte biedt kansen

Bij het zien van de titel zullen sommige HR-adviseurs al vreemd, misschien wel boos, kijken of reageren. Net nu veel organisaties alle zeilen moeten bijzetten om planningen rond te krijgen, kom ik met de blijde kreet dat er krapte is. Natuurlijk ben ik betrokken bij deze organisaties en vanzelfsprekend ken ik de getallen van krapte en de moeilijkheden die hierbij horen. Maar….bekijk het ook eens van de andere kant. Is krapte niet juist een mogelijkheid om je processen kritisch onder de loep te nemen? Biedt dit niet juist ook een uitgelezen kans om creatief te worden? Is het een idee om goed naar je eigen personeelsbeleid te kijken en te investeren in je huidige medewerkers?

Focus op vaste klanten

Toen ik afgelopen week ‘de zoveelste’ krantenpublicatie zag over het tekort aan arbeidskrachten moest ik gelijk denken aan de wijze hoe een grote telecomaanbieder mij eigenlijk als vanzelfsprekend liet gaan toen ik aangaf over te stappen naar de concurrent. Een standaardmailtje met de boodschap: “jammer dat u weggaat, u blijft altijd welkom”. Tegelijkertijd zag ik ’s avonds een tv-reclame waar ze nieuwe klanten zochten. Enorme investeringen in de werving maar de ‘vaste klanten’ niet tegenhouden bij de achterdeur.

Veranderde arbeidsmarkt vraagt om nieuwe aanpak

Dat de arbeidsmarkt is veranderd, klopt natuurlijk als een bus. De vraag is of dat erg is. We moeten alleen met z’n allen anders te werk. Een advertentie plaatsen is passé. Leuk als marketingtool maar niet effectief om een vacature in te vullen is mijn ervaring. Het mooie en uitdagende aan mijn vak als recruiter is om zowel kandidaten als klanten te verrassen, uit te dagen, te triggeren om tóch die overstap te maken. En zoeken, zoeken, zoeken…..niet opgeven, ‘hunten’ zoals we dat in de mooie vaktermen noemen. De juiste kandidaat staat wel degelijk te wachten op jou of jouw organisatie, je moet alleen op zoek en hem of haar vinden. Kijk, en dat is nu het mooie van mijn vak: omarm die kandidaat die wellicht meerdere mogelijkheden en aanbiedingen heeft. Toon oprecht interesse in de mens en wees eerlijk. Dé kandidaat van tegenwoordig kiest niet voor de functie maar voor de collega’s, de cultuur of de juiste werk-privé balans.

Herzie je functieprofielen

De krapte kun je tot slot ook gebruiken om de functieprofielen nog eens tegen het licht te houden. Is je tekst wervend of een kopie uit het functieboek? Heb jij echt dat schaap met de 6 poten nodig of ben je ook tevreden met 4 poten? Blijf je zoeken naar functieprofielen die er niet zijn of durf je het aan te gaan kijken naar rollen en competenties, wat kan iemand komen bijdragen? Wat een mooi vak heb ik toch. Op zoek naar kansen, op zoek naar de parels. Yes, er is krapte!

Voor vragen over yes, er is krapte! kun je contact opnemen met Max Ruiters.

Artikelen

Max Ruiters

Vijf vragen aan Hendrik Pot

“Soms heb je een goede reden om je even niet aan de snelheid te houden” ...

Max Ruiters

Max Ruiters: omarm de non-profitsector vanuit vertrouwen

‘Werken in deze sectoren biedt de unieke kans om echt impact te maken.’ ...