4 leermomenten die wij met u willen delen (2)

We zijn met Delfin impact executives al heel wat jaren onderweg. Vele wervingsprocedures opgestart en afgerond. Iedere procedure levert nieuwe inzichten op. Je hebt er al kunnen lezen in het vorige artikel waarin we 4 leermomenten delen. Zoals aangegeven willen we meer leermomenten met je delen.

Let op hoe en wat je deelt met de kandidaat

Ben alert met wat je deelt met de kandidaat. Zowel op het moment dat de kandidaat je belt, maar ook tijdens een eventueel gesprek. Wat voor jou en passant een mededeling is, wordt door de kandidaat op een heel andere waarde geschat. Dat kan variëren van “volgende week denken wij een reactie te kunnen geven” tot “we zijn aan het bekijken of bij deze functie een auto van de zaak hoort”. Uit eigen ervaring weten wij dat de kandidaat volgende week een reactie verwacht of er stellig van overtuigd is dat de auto van de zaak tot het arbeidsvoorwaardenpakket hoort.

Ervaring is geen garantie voor succes

Wow, er heeft een kandidaat met meer dan 20 jaar ervaring gereageerd. Dit kan een behoorlijke valkuil opleveren in jouw zoektocht naar de meest geschikte kandidaat. Wij kennen genoeg kandidaten met 20 jaar of meer ervaring die vooral hun ding gedaan hebben en de organisatie en/of het eigen functioneren niet naar een hoger plan hebben gebracht. Terwijl kandidaten met enkele jaren ervaring al meer bereikt hebben. Kijk dus naar het resultaat en daarna pas naar de ervaring.

Denk vanuit de ander

Dit geldt zowel voor jou als vacaturehouder maar ook voor de kandidaat. Als vacaturehouder ben je vaak aan het zenden, aan het vertellen hoe mooi jouw organisatie is. Hoe uitdagend de vacature is. De vraag is echter of dit de kandidaat raakt. Het is daarom belangrijk zijn of haar drijfveren te achterhalen en samen op zoek te gaan of dit past binnen jouw organisatie. Omgekeerd geldt dit ook voor de kandidaat. De meeste vertellen uitgebreid hoe goed ze zijn, maar vragen zich niet af of die pluspunten relevant zijn voor een goede invulling van de vacature.

De beste kandidaten werf je niet, die benader je!

Voor ons geen leermoment, dit weten we natuurlijk al lang. Sterker dit is juist de reden dat we ingeschakeld worden. Wellicht is het een leermoment voor jou. Organisaties die zelf werven doen dat bijna altijd via de geeïgende jobboards. Daarmee bereik je slechts 5% van de arbeidsmarkt. Immers, welke latent zoekende kandidaat kijkt op een Jobboard? En laat dat nu vaak de beste kandidaten zijn. Hoe bereik je deze kandidaten? Door zelf actief op zoek te gaan en deze te benaderen.

Voor vragen over 4 leermomenten die wij met u willen delen (2) kun je contact opnemen met Mark Simons.

Artikelen

Max Ruiters

Vijf vragen aan Nanny Huismans

“Laat je niet overrulen door competenties in profielen.” ...

Max Ruiters

Stroom Zuid & Delfin impact executives slaan handen ineen

Investeren in duurzame samenwerking is meer dan een begrip. Het is een overtuiging die zowel bij Stroom Zuid als Delfin impact executives...