4 leermomenten die wij met u willen delen (2)

We zijn met Delfin Executives al heel wat jaren onderweg. Vele wervingsprocedures opgestart en afgerond. Iedere procedure levert nieuwe inzichten op. Vier daarvan heeft u kunnen lezen in ons executive bericht van juni 2020. Zoals aangegeven willen we meer leermomenten met u delen.

Let op hoe en wat u deelt met de kandidaat

Ben alert met wat u deelt met de kandidaat. Zowel op het moment dat de kandidaat u belt, maar ook tijdens een eventueel gesprek. Wat voor u en passant een mededeling is, wordt door de kandidaat op een heel andere waarde geschat. Dat kan varieren van “volgende week denken wij een reactie te kunnen geven” tot “we zijn aan het bekijken of bij deze functie een auto van de zaak hoort”. Uit eigen ervaring weten wij dat de kandidaat volgende week een reactie verwacht of er stellig van overtuigd is dat de auto van de zaak tot het arbeidsvoorwaardenpakket hoort.

Ervaring is geen garantie voor succes

Wow, er heeft een kandidaat met meer dan 20 jaar ervaring gereageerd. Dit kan een behoorlijke valkuil opleveren in uw zoektocht naar de meest geschikte kandidaat. Wij kennen genoeg kandidaten met 20 jaar of meer ervaring die vooral hun ding gedaan hebben en de organisatie en/of het eigen functioneren niet naar een hoger plan hebben gebracht. Terwijl kandidaten met enkele jaren ervaring al meer bereikt hebben. Kijk dus naar het resultaat en daarna pas naar de ervaring.

Denk vanuit de ander

Dit geldt zowel voor u als vacaturehouder maar ook voor de kandidaat. Als vacaturehouder bent u vaak aan het zenden, aan het vertellen hoe mooi uw organisatie is. Hoe uitdagend de vacature is. De vraag is echter of dit de kandidaat raakt. Het is daarom belangrijk zijn of haar drijfveren te achterhalen en samen op zoek te gaan of dit past binnen uw organisatie. Omgekeerd geldt dit ook voor de kandidaat. De meeste vertellen uitgebreid hoe goed ze zijn, maar vragen zich niet af of die pluspunten relevant zijn voor een goede invulling van de vacature.

De beste kandidaten werf je niet, die benader je!

Voor ons geen leermoment, dit weten we natuurlijk al lang. Sterker dit is juist de reden dat we ingeschakeld worden. Wellicht is het een leermoment voor u. Organisaties die zelf werven doen dat bijna altijd via de geeigende jobboards. Daarmee bereikt u slechts 5% van de arbeidsmarkt. Immers, welke latent zoekende kandidaat kijkt op een Jobboard? En laat dat nu vaak de beste kandidaten zijn. Hoe bereik je deze kandidaten? Door zelf actief op zoek te gaan en deze te benaderen.

Voor vragen over 4 leermomenten die wij met u willen delen (2) kun je contact opnemen met Mark Simons.

Artikelen

Max Ruiters

Vijf vragen aan May van de Kerkhof

“Je moet willen begrijpen niet willen weten” ...

Max Ruiters

Vijf vragen aan Rino Soeters

“De kunst is om je niet te laten opslokken” ...